Snooker-regler

Spillet består av 22 kuler: 15 røde, en svart, en rosa, en blå, en brun, en grønn, en gul og en hvit. Den hvite er, som i andre biljardgrener, køballen som man støter direkte på med køen. Denne skal så treffe en annen ball som skal senkes i et av de seks hullene. Man må senke vekselvis rød og fritt valgte ulikefargede kuler (alltid rød først, deretter melder man hvilken farge man skal treffe). Utgangsposisjonen på bordet er som vist under (klikk på for å forstørre).

Poengene er som følger:
Rød – 1 poeng
Gul – 2 poeng
Grønn – 3 poeng
Brun – 4 poeng
Blå – 5 poeng
Rosa – 6 poeng
Svart – 7 poeng
Når man senker en rød kule blir den liggende i hullet mens de ulikefargede legges tilbake på bordet i utgangsposisjonen etter senking. Etter at alle de røde er senket, skal de fargede senkes i rekkefølge fra gul til sort. Maksimal poengsum blir dermed (rød+svart)*15+fargede i rekkefølge = (1+7)*15+(2+3+4+5+6+7) = 147 poeng. Det finnes spesialtilfeller som kan gi mer, men 147 regnes som et maksimumbreak. Et break er poeng en spiller plukker i strekk uten å bomme. Et centurybreak, 100 poeng, påkaller applaus fra publikum.

Man er ikke nødt til å senke en kule, men man er nødt til å treffe en kule av den fargen som står for tur. Et støt der man ikke har til hensikt å senke en kule, stort sett fordi man ikke har muligheten til det slik kulene ligger, er gjerne et såkalt safestøt. Et slikt støt utføres for å gjøre det vanskelig for motstanderen. Da spilles gjerne køballen opp i det øverste kortvantet (lengst unne de røde), den vanskeligste plassen å støte fra. Man kan også spille på motstanderen en snooker, det vil si at han ikke kan treffe en rød ball (eller en farget dersom det bare er fargede igjen) direkte når han kommer på bordet. En slik situasjon er illustrert under:

Slike situasjoner brukes både for å spille på motstanderen minuspoeng (dersom man for for eksempel ligger 25 poeng bak og det i utgangspunktet bare er 20 igjen på bordet) og for å selv kunne komme raskt tilbake på bordet.
Og for ordens skyld: bordet er 3,6 meter langt, kulene har en diameter på 52,5 mm og hullåpningene er cirka 80 mm. Go figure.
For flere regler henvises til Norges Biljardforbunds forenklede regler.

Tips eller spørsmål – bruk kommentarfeltet under

Revidert 4/5-2008

Reklamer

One response

19 04 2008
Verdensmesterskapet i snooker 2008 « Weinberg blogger

[…] I dag begynner verdensmesterskapet i snooker igjen. For de som ikke kan reglene: her er et kort sammendrag. I fjor stilte jeg blant annet spørsmålet om Mark Selby kunne få sitt store gjennombrudd. Det […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: