Konsekvensene av å ikke tro på udekket renteparitet

17 06 2009

Innen finansøkonomien finnes hypotesen om udekket renteparitet, en i mange modeller fundamental sammenheng som sier at det du tjener på å kjøpe en valuta nå og selge den i fremtiden, vil du i samme periode tape på renteforskjeller, og omvendt. Tjener du seks prosent ekstra rente på å plassere pengene dine i Australia, vil du tape tilsvarende på valutaforskjeller.

Som så mye annet innenfor økonomisk teori, holder denne sammenhengen heller dårlig, hvilket gir opphav til såkalt carry trade, hvor man tar opp lån i valutaer med lav rente og plasserer i valutaer med høy rente. Spesielt de senere år har dette vært svært lønnsomt. På samme måten skulle det visstnok være lønnsomt for islendingene å låne i euro – renteforskjellen var forventet større enn valutakursforskjellene. Dessverre var det mange islendinger som ikke hadde hørt metaforen som ofte brukes når økonomer snakker om carry trade: det er som å plukke opp kronestykker foran en dampveivals. Det kan gå bra veldig lenge, men til slutt går kommer smellen og da ligger du virkelig ille an.

I fjor kom dampveivalsen og rullet over carry-trade-investorene, blant disse altså de islandske lånekundene. Da kan det gå slik.

En fortvilet islending fikk rett og slett nok da  banken varslet at de ville ta over huset hans på fredag. Han tok saken i egne hender og raserte likegodt huset i det eksklusive strøket Alftanesi utenfor Reykjavik, melder islandske medier.

Mannen, som er i 50-årene, mistet huset sitt som følge av finanskrisen. Lånet var i utenlandsk valuta og han hadde ikke sjanse til å betjene det da den islandske krona stupte.

Lærdommen å trekke av dette er ikke nødvendigvis å stole blindt på udekket renteparitet, men også å ikke stole blindt på selgeren i banken.

Reklamer

Handlinger

Information

5 responses

17 06 2009
Erlend K

Bra innlegg. Trist historie, men betimelige poenger du tar opp.

Dumt at ingen hadde fortalt han om Peso-problemet..! Men kan jo være han ville tatt sjansen likevel. Han handlet jo ihvertfall resolutt (eller ikke tilregnelig) når smellen først kom ihvertfall… Neppe et eksempel til etterfølgelse.

18 06 2009
Erik

Takk for et virkelig godt innlegg! Ellers vil jeg si at jeg ikke synes saa voldsomt synd paa mannen. Uansett rente og valutakurser, handler det her om et menneske som har levd over evne og paa bekostning av andre, vilket mange gjör i vaar del av verden. För jeg flyttet til Tyskland, mente jeg at vi fortjente vaar höye levestandard i Norge. At den saa og si var resultatet av «hardt arbeid». Vel, jeg skammer meg over aa ha värt saa blind. I Tyskland er de sosiale forskjellene saa vanvittig mye större enn i Norge, og det blir derfor tydelig hvordan höy levestandard i störst grad er resultat av tilfeldigheter (födt med sölvskje i munnen), kontakter, spisse albuer og viljen til aa gaa paa akkord med normale etiske normer, og ofte ogsaa i graasonen av loven. Jeg er selv siv.ök. og dipl.ing. og har etter norsk standard jobbet veldig mye den tiden jeg har bodd her nede, men tilhörer likevel «taperne», en av de som jobber for at andre skal leve i overflod, mens jeg selv har det langt mer nökternt enn noen jeg kjenner i Norge. Nei, dette handler ikke om at jeg skal jamre og sutre, men om at man faar opp öynene for at folk som denne mannen paa Island i höyeste grad har gravd sin egen grav, og aapenbart levd paa andres bekostning. Island har i mange aar värt veldig «hipt», lifestyle-orientert og höyt fokus paa status og rikdom. Norge er i ferd med aa komme etter, og för noen slaar seg paa brystet og sier at «dette har vi fortjent», vil jeg minne om at nordmenns levestandard mer enn noe annet er resultatet av oljen. Den selges naturligvis til markedspris, men moralsk sett handler det likevel om grov utnyttelse av de som bor i land hvor man tilfeldigvis ikke har olje «utenfor stuedöra». De siste jeg synes synd paa er de som faar seg en smell fordi de har danset rundt en gullkalv som andre har betalt.

18 06 2009
Jan Johansen

bare én ting å gjøre – la oss gi bort alle pengene og importere mest mulig fattige så de også kan få det bra. det er jo «bare» 42 millioner som vil inn til Norge i første omgang 😉

viktig viktig: la oss ikke sende hjem kriminelle innvandrere!

18 06 2009
Nia

Kjære Jan Johansen,
Det er godt å se at det finnes mennesker som deg, med skikkelig perspektiv på livet og de viktige spørsmål. En sann filantrop og altruist, som ikke har hodet plassert der du er høyest når du plukker bær, og som evner å ha to tanker i hodet samtidig. Tipper menneskeverd, toleranse og etikk er bærebjelker i livet ditt.

28 06 2009
Mikaj

Stol ikke på noen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: