Politisk økonomi i praksis

30 03 2009

Mye godt kan sies om det norske politiske systemet, men av og til dukker det opp eksempler på at det burde vært mer regelstyring. Spesielt har Senterpariet utmerket seg den siste tiden. Først fikk BI-forskerne Leif Helland og Rune Sørensen publisert en artikkel som viser at den kanskje viktigste faktoren for å forklare norske veiinvesteringer, er antall velgere som kreves for å vinne en stortingsplass. Siden folk er mer verdt jo lengre ut i distriktene de bor, kan dette forklare hvorfor sentrale områder stdig blir forfordelt i kampen om veginvesteringer. Liv Signe Navarsetes svar er som vanlig både saklig, poengtert og relevant.

“Eg må nesten flire. [..] Det som er bra med det norske demokratiet er at vi har politikarar som ser heile biletet, og ikkje berre kost-nytte. Hadde vi gått over til eit slikt kalkulatorbyråkrati hadde landet sett heilt annleis ut, og vi ville tapt store verdiar»

“Kalkuraltorbyråkrati” er antageligvis når noen i Finansdepartementet sitter og regner på hvor man får mest nytte for hver krone man bruker. Dersom de finner at nytten er større ved å bruke fire millioner på sykehjemsplasser heller enn på infrastruktur der ingen skulle tru at nokon kunne bu, er det antageligvis en god grunn til å høre på dem. Landet ville sett annerledes ut, vi ville tapt noen av dagens verdier, men vi ville hatt større verdier.

Nå har SP-statsråder lovet støm til gården Røneset. I noe som ikke kan beskrives som annet enn ren populisme, har de lovet investeringer på fire millioner til en avsidesliggende gård der det er én fastboende. I 40 år fremover må hver eneste husstand i Sykkylven betale 70 kroner for å finansiere landsmøteshowet, påstår Aftenposten. Det er komisk, det er enda mer tragisk tragisk og det er et hint om at Finansdepartementet burde få ansvaret å lære opp flere statsråder enn bare finansministeren. For Navarsetes kalkulatorbyråkrati hadde antageligvis frarådet denne beslutningen, men heldigvis ser Navarsete hele bildet og ser at en strømkabel dit ingen skulle tru at nokon kunne bu er den beste investeringen man kan gjøre.

Reklamer

Handlinger

Information

4 responses

5 04 2009
Minneapolise

Er ikke mangelen på tilgang til strøm (og båtturen) sånn ca det eneste som skiller Røneset fra alle de små bygdene med en masse ledige tomter rundt Storfjorden? I Ramstaddalen, ikke langt unna Rønes, hadde vi for mange tomme hus, og sånn har det vært de fleste småsteder. Det er tullete å tilrettelegge for flere av dem når problemet er at folk flytter fra småstedene til tettsteder.

6 04 2009
Weinberg

Det er heller ikke vei ut dit, men det er det jo også flere andre steder rundt Ramstaddalen som mangler. Det er vanskelig å se på dette som noe annet enn valgkamp for lokalbefolkningens regning, selv om Senterpartiet også tidligere har vist en imponerende evne til å overse vektige argumenter som strider mot deres syn. Artikkelen over er ett eksempel, utredningen om «sentraliseringens pris» en annen. Folk vil helst bo i sentrale strøk, jeg tviler på at veldig mange av de 61 nettoinnflytterne i fjor valgte Ramstaddalen.

13 04 2009
Dure

Er det gitt at det ikke vil flytte flere folk ut der da? I alle fall i et 40 års perspektiv.

Bra lay out forresten. Selv omn den grafen din ikke så så optimistisk ut.

26 05 2009
Hege

Jeg måtte smile litt når jeg tilfeldigvis fant bloggen din. Har nettopp hatt eksamen i politisk økonomi med Helland & Sørensens bok som pensum. Makan til svada og rotete opplegg, absolutt ikke slik en tenker at politisk økonomi skal være. Kanskje jeg bare er mest irritert over x antall skrivefeil og slurvefeil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: