Marginalskatt: 43 164 000 %

1 09 2008

Hvem hadde ikke blitt fristet til å utnytte systemet med en slik skattesats? Tallet er marginalskatten stortingspensjonistene får dersom de går fra å tjene 431 640 til 431 641 kroner. Med disse tallene og illustrasjonen under i bakhodet, er det ikke bare selve ordningen som vekker undring, men også den totale mangelen på kontrollsystemer som følger med den. Enhver med et minimum av innsikt både av det ene og andre slaget må forstå at et system der en lønn på 431 640 kroner gir en total utbetaling på 863 280 kroner, mens en lønn på 431 641 kroner gir en utbetaling på 431 641 kroner, kommer til å bli utnyttet.

Stortingspensjon

Stortingspensjon

Noen tror kanskje at politikere er edle og tilpasser sin oppførsel etter det som var intensjonen med ordningen, for eksempel at de skulle ha noe å falle tilbake på når de forlot Stortinget, heller enn å utnytte den. Men politikere skal være et tverrsnitt av folket, og et tverrsnitt av folket går ikke av veien for å få 431 640 kroner uten å gjøre noe for dem.

Ikke bare er det et totalt fravær av kontroll for dem som ønsker å jukse, men også for dem som ønsker å holde seg innenfor loven (om ikke ordningens intensjoner) er det gode muligheter til å komme seg unna. Ved å la sine honorarer gå inn i et aksjeselskap og ta ut for eksempel 400 000 i lønn og utbetale resten man trenger som utbytte, kommer de inn under grensen og får den generøse pensjonen på kjøpet.

Det hele er, for å bruke professor Terje Hansens ord, så grenseløst naivt og amatørmessig at det ikke burde være mulig.

—–

Mer:

Terje Hansen – Naivt og amatørmessig (DN)

DN – Slik kan de tjene så mye de vil

DN – Traktoren som rystet Norge

Elin Ørjasæter: Stortingspensjon: Bare trist (e24)

Reklamer

Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: