Sommerferiene hos bestemor

16 05 2008

Dagen i dag er en dag for å minnes de gode, gamle dager. Bestemor fyller 88 år i dag, en høyst anseelig alder. Slikt bringer tankene tilbake til 80- og 90-tallets glade somre og besøkene på gården til bestemor. Det var virkelig verdens lykkeligste tid. Sommeren skulle fremdeles vare evig og man skulle gjøre hva man ville i flere uker til ende. Fra det øyeblikket vi svingte inn forbi postkassestativet og inn på grusveien som ledet opp til gårdsplassen var det klart at dette skulle bli fine uker. Det er noe eget å banke på døra til en bestemor du ikke har sett på cirka 49 uker, spesielt når man er i den alderen der 49 uker virker som en evighet. Den årlige klemmen, den årlige krangelen om hvem som skulle sove i hvilken seng og den årlige skuffelsen når far måtte hjem før oss andre fordi fellesferien var over – i etterkant er alt bare lykkelige minner.

Det kanskje aller beste med sommeren var å gå på butikken. Det lå en liten butikk helt nede ved sjøen som hadde alt man trengte. Melk, brød og kanskje en avis om bussen hadde kommet. Om du var heldig fikk du en sjokolade eller en tegneblokk som utbytte fra turen. Veien til butikken var den beste. Grusveien ned til postkassene, den smale veien med gammel asfalt som så vidt var bred nok til en bil – og så busskuret. Busskuret, der den lille veien møtte en litt bredere vei, en vei bred nok til å ha stiplede hvite striper langs kantene. Denne veien gikk bratt nedover mot sjøen og det var fantastisk å balansere på de hvite stripene. Hvordan det var å gå opp igjen denne bakken vet jeg ikke, bakkene går aldri oppover når man er på sommerferie hos bestemor. Rundt neste sving tok veien av til høyre. Da kunne man snart se butikken og man kunne se havet åpenbare seg. Det var alltid strålende sol, stille hav og blide mennesker hos bestemor om sommeren. Ei heller var det en eneste bil på veiene. En og annen traktor kanskje, men aldri en bil.

Noe av det gode med somrene var de gangene også andre søskenbarn var tilstede. De fleste var mye eldre enn oss og det var jo ikke så ofte man så dem, men det var aldri noen aldersforskjell på sommerferie hos bestemor. Alle ventet på at bestemor skulle bli ferdig med rørekakene og blande ferdig saften, 15 eller 5 år. På ferie hos bestemor var det alltid spennende å høre historier fra gamle dager, om det gamle landpostbudet som selv bestemte servicenivået, om landhandleren som lurte i ungene hjortesalt mot løfte om gratiskarameller og om barnepass på villspor. Sommerferiene hos bestemor hadde de beste historiene.

Det var alltid sol om sommeren hos bestemor. Aldri regn. Det var gjerne vått ute når vi lekte og vi hadde kanskje med oss regnklær, men i ettertid er det nok riktig å si at det aldri regnet hos bestemor. De gangene det av uforklarlige grunner var vått, var det artig da også. Når vi skulle hente hjem kyrne for kvelden, for eksempel. De tretten melkekyrne som måtte hentes og bringes og melkes daglig, gikk oppe i fjellet videre oppover langs grusveien, en grusvei som ble mer og mer humpete og mer og mer fylt av gress jo lengre opp du kom. Det var noen store humper på vei opp dit kyrne beitet og disse var ofte fylt av enorme vanndammer. Disse vanndammene plasket man selvsagt rundt i. Det er utenkelig at man fikk beskjed om å gå rundt fordi man kunne bli sittende fast i gjørma om man gikk uti. Slikt skjedde ikke på sommerferie hos bestemor, da hoppet man i søledammene.

Nå er sommerferiene hos bestemor over. Sommerferiene hos bestemor kommer aldri tilbake når man blir eldre. Det blir forhåpentligvis en kort tur i år også, men sommerferiene er over.

Takk skal du ha og gratulerer så mye med dagen.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

One response

15 06 2008
Mikaj

Ikke nevn int i en sånn tekst. Dure mater måkene med oppkastet sitt utenfor her nå. Han ble litt kvalm av de voldsomme kontrastene det ordet skapte.
Men ellers ja. Idyllisk. Du får gratulere med vel overstått fra oss to.
Si ikke at sommerferiene er over. Du blir vel far og bestefar, og da er rollene snudd på hodet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: