Raset i Åknesremna

11 05 2008

Åknesremna er en del av fjellmassivet Åknes i Stranda kommune på Sunnmøre. Selve Åknesremna er allerede en rikskjendis i og med at den har potensiale til å lage nok en nordvestlandsk raskatastrofe. SINTEF har laget en modell av de mest berørte delene av fjorden og sluppet løs et realistisk ras for å se hva som så skjedde og om det stemte med modellene.

Når det gjelder selve raset er det vanvittige dimensjoner det er snakk om:

De fem bildene under gir også et godt inntrykk, både på nært og fjernt hold, hvilke krefter som her er i sving:

Siden bak bildene over har også litt mer informasjon.

Tilbake til SINTEF-modellen: Steinene er sluppet og filmene av det hele publisert for hele verden. Modellene har tydeligvis ikke bommet altfor grovt, men i den grad de har bommet har de undervurdert effektene av raset.

Denne videoen viser selve rassimuleringen med kommentar fra Kjell Jogerud, prosjektleder for Åknes/Tafjord-prosjektet.

Denne videoen viser reaksjonene til Strandas ordfører Frank Sve (FrP), som har lagt ned mye arbeid i å få oppmerksomhet og midler til rasovervåkning. Tittelen «Verre enn vi trudde» sier kanskje sitt.

Med tanke på dimensjonene er det ganske kraftige bølger som kommer frem og et skremmende scenario dersom det ikke er mulig å få på plass varslingssystemer. Sve har gått så langt som å si at kommunene som ikke er med på Åknes/Tafjord-prosjektet spiller russisk rulett med innbyggernes liv. Det kan antageligvis lett rettes kritikk mot slik språkbruk, men det er liten tvil om at problemet er alvorlig. Ordførerne i Stranda Norddal, Stordal og Ørskog ønsker at andre kommuner rundt Storfjorden, det være seg Skodje, Sykkylven, Ørsta, Sula, Hareid og/eller Ålesund, engasjerer seg og går inn i prosjektet med egne midler. Ordfører i Sykkylven, Jan Kåre Aurdal (KrF) ble i alle fall overbevist under simuleringen og det jobbes med å løyve penger til prosjektet:

«Det jeg har sett i dag har gjort inntrykk. Det viser at et ras også vil ramme oss i større grad enn vi trodde på forhånd […] Vi har ikke hatt en kriseplan for dette, men det vil vi gjøre noe med så raskt det lar seg gjøre.»

Ta også en titt på denne artikkelen om stedet (pdf-fil).

Og til slutt: man har selvsagt web-kamera. Omtrent like spennende som Big Brother, altså bør det være et marked for det:

Webkamera 1

Webkamera 2

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

12 05 2008
Iskwew

Dette er så skremmende at det ikke er helt til å tenke på.

Fint at du samlet så mange interessante lenker om dette.

13 05 2008
Weinberg

Og selv om Åknes-massivet er ustabilt, så er det langt ifra det eneste. Det finnes nok flere slike feller rundt omkring. Jeg hadde engang et lite kart som viste hvor høye bølgene kunne bli de ulike stedene. Selv om jeg kommer fra et lite stykke unna rasområdet kunne det likevel forårsake store ødeleggelser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: