The Mayor of London: Boris Johnson

2 05 2008

Jeg gjør som Brian Paddick og tar sjansen på å unngå en «Dewey defeats Truman»:

Londons innbyggere har talt: de vil ha den lett eksentriske og uhyre karisematiske Boris Johnson (som ikke er russer og som egentlig heter Alexander Boris de Pfeffel Johnson) som sin borgermester. Det betyr at de etter åtte år hiver Ken Livingstone, Røde-Ken, mannen som etter sigende aldri har tapt et valg, ut av kontorene.

Dette har vært en underlig valgkamp å følge. Først var det mange som mente at det beste for de konservative (Johnsons parti) var om de så vidt tapte for Livingstone. Det ville sørge for at de slapp all den negative oppmerksomheten en Boris som borgermester ville medført, samtidig som de fikk vist at de kunne tukte Labours mangeårige dominans, også rikspolitisk. Dette forandret seg underveis, den tidligere Eton-eleven Boris ble plutselig seriøs og mange ble tydeligvis fullstendig tatt på sengen. Noen ble skuffet over komikeren som forsvant, andre viste ikke hvordan de skulle angripe nye Boris, andre så håpet om en som kunne ta tak i Londons mange utfordringer.

For mens Ken Livingstone ikke har hatt mye nytt å komme med i valgkampen, har Boris vært et oppkomme av idéer, så mange at han ikke helt har oversikten over hvor mye det koster. Han har gått knallhardt ut mot den økte kriminaliteten, spesielt blant ungdom, samtidig som mange har ment at Livingstone ikke tar kriminalitet alvorlig nok. Det har sågar vært snakk om at Livingstone selv har vært innblandet i tvilsomme affærer, der millioner av pund til byutvikling har forsvunnet sine helt egne veier, samt en etisk tvilsom avtale med Hugo Chavez.

I tillegg er det ikke til å komme fra at London-valget i stor grad er et protestvalg. Borgermesteren har begrenset makt og det er kanskje vel så mye symbolikk som makt som virkelig teller. Dette passer selvsagt en figur som Boris utmerket. For det første er han altså utrolig sjarmerende, de som har sett den engelske versjonen av Nytt på nytt («Have I Got News For You» – HIGNFY) kan nikke bekreftende til det. For det andre er det han som har mest å protestere mot denne gang: for mens Livingstone tidligere har vunnet mye på å være i opposisjon til Blair og Irak-krigen (han er, på tross av å representere Labour, plassert svært langt til venstre), har han ikke en like god fiende denne gang. Denne gang er det kanskje han selv som er fienden.

Labour synes å ha gått på et knusende nederlag i lokalvalget rundt hele øyriket. Målt i total oppslutning blir de kanskje bare det tredje største partiet, også slått av liberaldemokratene. London er en viktig symbolby å vinne for David Cameron, som etter all sannsynlighet blir statsminister når dét valget er overstått senest om to år. For Gordon Brown lyser derimot alle varsellamper, han husker svært godt hvordan det gikk med John Major etter hans braktap i lokalvalget i 1995.

Én ting er i alle fall sikkert: det blir spennende å følge med på hva Boris foretar seg de neste årene. Kjedelig blir det antageligvis ikke.

———-

Avslutningsvis: under er en av Nytt på nytt-sendingene med Boris som programleder (som gjør en bedre jobb enn Jon Almaas). Vil du ha flere, bruk søkeordene Boris og HIGNFY på YouTube, og du vil finne det meste.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

4 responses

5 05 2008
lothiane

Takk for interessant post og spesielt for klippene med Boris som Nytt på nytt-leder. Veldig artig! 🙂

5 05 2008
Weinberg

Han er relativt morsom, ja. Og med en forunderlig evne til timing, selv om det ser mest ut som flaks. Det er noen som har det. Egentlig er samtlige Nytt på nytt-programmene artige, de har vel mer stoff å ta av enn det vi har her på berget. Ny sesong er akkurat nå på gang, forresten.

6 05 2008
lothiane

Ny sesong av den britiske versjonen? Jeg får sjekke YouTube med jevne mellomrom, skjønner jeg. 🙂 Har lest en del Boris-sitater tidligere og mannen snakker virkelig rett fra levra. 😉

6 05 2008
Weinberg

BBC legger ut en del på YouTube, men bare for britiske brukere. Det er mulig du kan bruke proxyer for å omgå dette problemet. Mange blir likevel lagt ut utenom BBCs faste oppdateringer, så et søk sortert etter dato gir i alle fall den aller nyeste episoden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: