Verdensmesterskapet i snooker 2008

19 04 2008

I dag begynner verdensmesterskapet i snooker igjen. For de som ikke kan reglene: her er et kort sammendrag. I fjor stilte jeg blant annet spørsmålet om Mark Selby kunne få sitt store gjennombrudd. Det fikk han til gangs: han gikk helt til finalen, der han ble slått av John Higgins. Årets favoritter er, ikke overraskende, mange av de samme spillerne som i fjor. De som har god husk vil altså huske deler av denne listen over favoritter fra i fjor:

Stephen Maguire
Har endelig kommet tilbake i toppen etter en fantastisk sesong i 2004 som nok gikk litt til hodet på ham. Fikk en sønn og karrieren tilbake på rett spor. I år har han vunnet to av de syv viktige turneringene som allerede er spilt, Northern Ireland Trophy og China Open. Dessverre for han er China Open den siste turneringen før VM, og det er av en eller annen grunn særdeles uvanlig at noen vinner to turneringer etter hverandre. Møtte der Shaun Murphy i finalen, her kan de to møtes i semifinalen. Det er ett av de store oppgjørene i snooker, fiendtlighetene strekker seg tilbake til den gang Murphy krevde, og fikk, partiseieren fordi Maguire måtte ut av arenaen for å hente krittet han hadde glemt på treningsbanen.

Shaun Murphy
Verdensmester i 2005
Kom som en kule inn i verdenstoppen da han fra nesten ingenting (alt er relativt, det finnes ikke dårlige spillere i VM) kvalifiserte seg inn til VM og like godt vant hele mesterskapet som andre kvalikspiller noensinne. Når man ser hvilken trygghet og selvsikkerhet han opptrer med er det vanskelig å tro at han har en fortid som mobbeoffer. Var i sin tidlige karriere svært stor i kjeften, men har med tiden moderert seg noe. Allerede som trettenåring sa han til BBC at han skulle bli verdensmester. Bør kunne avansere greitt frem til kvartfinalen. Der møter han antageligvis Mark Selby til en av mesterskapets store kamper. Murphy bruker fritiden til pianospilling, veldedighet i Zimbabwe og på kristne chatterom (der han også møtte sin kone).

John Higgins
Verdensmester i 1998 og 2007
I forfjor var han sesongens soleklart beste og floppet i VM da han røk ut tidlig for Mark Selby. I fjor var han ikke like god, men møtte Mark Selby igjen, denne gangen i VM-finalen. Det gikk relativt bra. Ble spådd å bli 2000-tallets svar på Steve Davis (80-tallet) og Stephen Hendry (90-tallet), men har aldri klart å oppnå samme dominans. Talentet er ubestridt, Higgins’ akilleshæl er at han mangler Stephen Hendrys psyke og fokus. Har trappet noe ned på treningen til fordel for familien, noe som trolig har kostet ham flere titler, men han viste i fjor at han fremdeles kan.

Mark Selby
Gutten med toppsnookerens snodigste teknikk er blant årets største favoritter. Det mest imponerende er ikke at han overraskende kom til finale i fjor, men at han har greid å opprettholde nivået i årets sesong. I fjorårets VM kom han tilbake fra 0-5 til seier 10-7 i første kamp, tilbake fra 1-5 til seier 17-16 i semifinalen og fra 4-12 til 13-14 i finalen han til slutt tapte. Har spilt bare bedre og bedre utover i årets sesong og nådde en foreløpig topp tidligere i år da han vant Welsh Open-finalen 9-8 mot Ronnie O’Sullivan.

Ronnie O’Sullivan
To ganger verdensmester
Hva kan man egentlig si om Ronnie som ikke allerede er sagt? Ingenting, antageligvis. I en alder av 21 år ble han beskyldt av en motspiller for å opptre respektløst. Høyrehendte O’Sullivan kvitterte at han kunne slått vedkommende ved å bruke kun venstrehånda. Dette skapte så store bruduljer at unge O’Sullivan ble kalt inn på teppet av de høye herrer og måtte bevise at han kunne spille med venstrehånda. Tidligere VM-finalist Rex Williams ble satt opp til å møte O’Sullivan til kamp. Ronnie spilte hele kampen med kun venstrehånda og moste Williams 3-0. De høye herrer ble stille og O’Sullivan ble publikumsyndling. Hans far, eier av en sex-butikk i Soho, soner en livstidsdom for drap og Ronnie har selv slitt med depresjoner og avhengighet av ulike stoffer. Han har også testet positivt på marihuana. Røk uklar med Stephen Hendry for noen år siden og kvitterte med å ydmyke Hendry 17-4 i semifinalen i VM neste gang de møttes der. På grunn av sin ustabile psyke et meget usikkert kort, i forfjor tapte han trolig semifinalen mot Graeme Dott på grunn av å ha vært utenfor i en av sesjonene der han tapte samtlige åtte frames (VM-kamper er delt inn i sesjoner á åtte frames/partier). Gav bort køen sin etter den kampen. Har tidenes raskeste 147-serie på 5 minutter og 20 sekunder (se video på bunnen av siden). Dersom Ronnie klarer å holde fokus vinner han VM. Har vært så til de grader varierende i år at å sette penger på dette er noe bare visse nordlandskommuner bør prøve på.

Ding Junhui
Fremtidig verdensmester
21 år gammel kineser som allerede har vunnet flere rankingturneringer. Fra starten av sin karriere frem til i fjor var han kjent for sin jernspyke og sitt motoriserte spill: effektivt, men uspektakulært. Så viste han plutselig menneskelige trekk da han for første gang tapte en offisiell finale da han ble slått av Ronnie O’Sullivan. Etter det har han ikke vært sitt gamle jeg. Røk 10-2 i første runde i fjor, også det mot O’Sullivan. Har potensialet, men er ikke storfavoritt.

Neil Robertson
Jypling fra Australia som har vant to rankingturneringer i år og som regnet seg selv som favoritt til å vinne VM. Gikk på en stjernesmell av de sjeldne og siden har ingen sett ham. Fikk kanskje en reaksjon av den typen Maguire fikk og er kanskje tilbake for fullt neste sesong. Er ikke en av favorittene til å vinne, men har vist at han holder nivået. Beskrevet som en av snookerens kommende stjerner sammen med blant andre Ding Junhui, Shaun Murphy, Mark Selby, Stephen Maguire og Jamie Cope. Spørsmålet er om han er rutinert og kald nok til å takle presset når det begynner å dra seg til, har bare slått andre finaledebutanter i de turneringene han har vunnet.

Stephen Hendry
7 ganger verdensmester
Skotske Stephen Hendry vant VM i 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996 og 1999 (mestvinnende) og var tapende finalist i 1997 og 2002. Det begynner altså å bli en stund siden sist, men den gamle ringreven kan aldri regnes bort. Har sagt at det største problemet for familien Hendry før VM på midten av 90-tallet var å velge hvilken kjole kona skulle bruke på seiersbanketten, noe som sier det meste om hvor vanvittig overlegen denne mannen var på sitt beste. Yngste VM-spiller noensinne i en alder av 17 år og 99 dager og yngste verdensmester noensinne, 21 år gammel – en levende legende. Topper den offisielle verdensrankingen som baseres på de to foregående sesongene. Råsterk psykisk og har bare en liten svakhet i det taktiske. Spiller av og til med litt for høy risiko, noe som krever maksimal konsentrasjon for å lykkes. En liten feil kan være katastrofal på dette nivået. I gode gamle dager satte han så godt som alle langputter, i dag setter han bare nesten alle, forskjellen er enorm.
Hendry besitter et utall verdensrekorder, han har blant annet laget over 700 centurybreaks, flere hundre foran nestemann på listen, Ronnie O’Sullivan. Er lengre unna å være favoritt enn noen gang tidligere, men er med fordi han er tidenes beste snookerspiller.

Ken Doherty
Verdensmester i 1997
39 år gammel gubbe som ikke lenger er blant favorittene til å vinne. Stor fan av Manchester United, i den grad det måtte ha noen relevans. Kanskje den største av de store som aldri har gjort en 147-serie. Kom nærme da han hadde 140 og bommet på den siste svarte for noen år siden. Et av tidenes aller, aller verste snookerøyeblikk å bevitne. Elsket i hjemlandet Irland og første ikke-brite som vant VM siden kanadiske Cliff Thorburn vant i 1980.

Steve Davis
Verdensmester i 1981, 1983, 1984, 1987, 1988 og 1989
Gamlefar er 50 år og er fremdeles blant verdens 16 beste spillere, men etter VM er det slutt på det. Seks ganger verdensmester, men kanskje mest kjent for en VM-finale han tapte: 17-18 i 1985 etter å ha bommet på siste svart i siste parti i det som frem til i forfjor var tidenes lengste finale. Ikke en eneste brite la seg før langt over midnatt den kvelden, ei heller i fjor. Vinner ikke VM i år, men har vært rimelig heldig med trekningen og kan med litt flyt spille seg frem til kvartfinale der han taper mot Stephen Maguire. Var i rankingfinale senest i forfjor og regnes av mange som en av de tre store i moderne tid sammen med Stephen Hendry og Ronnie O’Sullivan. Totalt dominerende frem til 1990 da Stephen Hendry tok fra ham førsteplassen på verdensrankingen. Har spilt i 100 store finaler. Elsker alle typer spill fra poker til sjakk og er tidligere formann i British Chess Federation. En levende legende som holder på så lenge han synes det er gøy, trolig til han er 147 år.

Peter Ebdon
Verdensmester i 2002
Virker også han å være på nedadgående. Studerer psykologi på hobbybasis og bruker det han lærer i kamp. Har blitt beskyldt for å med vilje spille ekstra sakte mot O’Sullivan for å irritere ham. Har uansett stor respekt for Ronnie og har omtalt ham som snookerens Mozart. Beinhard psykisk, holdt på å ta knekken på Graeme Dott i finalen for to år siden, men misset en avgjørende ball som gjorde at Dott bare var ett parti fra match og dermed gikk det som det måtte gå. Debuterte som langhåret hurtigspiller bosatt i England, nå er han skallet, treg og bosatt i Dubai. Når han ikke spiller snooker eller leser psykologi spiller han gjerne obo. Åpner mot Jamie Cope i en helt åpen kamp.

En underdog
Som alltid kommer det en eller annen man ikke forvente som går langt i turneringen. Kan tidligere verdensmester Mark Williams støte seg tilbake i verdenstoppen? Kan eller Mark Allen få sitt gjennombrudd? Dersom det serveres salat på hotellet er det ingen stor overraskelse om Stephen Lee går langt. Kanskje får vi beviset på at det aldri er for sent å bli god dersom Barry Hawkins får sitt store gjennombrudd. I en alder av 29 er han fremdeles ung og lovende. Marco Fu og Ryan Day har gjort det overraskende godt i år og kan gå langt også i VM. Eller kanskje skal verdensmesteren fra to år tilbake, Graeme Dott (som er ute av favorittlista) slå tilbake å vinne etter alle problemene han har hatt på det private plan? Svaret på siste det spørsmålet er nok dessverre «nei», men et spennende mesterskap blir det uansett.

Kvartfinaletips:
John Higgins – Ding Junhui
Ronnie O’Sullivan – Ken Doherty
Shaun Murphy – Mark Selby
Stephen Maguire – Joe Perry

Semifinaletips:
John Higgins – Ronnie O’Sullivan
Shaun Murphy – Stephen Maguire

Finale:
John Higgins – Shaun Murphy

Vinnertips: Shaun Murphy
Og så er det en grunn til at jeg ikke setter penger på det: cup er fremdeles cup.

Fullstendig kampoppsett

Til sist Ronnie O’Sullivans fantastiske 147-serie på fem minutter og tjue sekunder:

Reklamer

Handlinger

Informasjon

19 responses

19 04 2008
Stig Olsen

Ser du tipper Ken Doherty langt – med tanke på de problemene han har hatt i det siste (det var usikkert om han i det hele tatt skulle stille opp) tror jeg han ryker ut allerede i runde 1. Jeg tror (kanskje mest håper…) Maguire tar tittelen i år.

Og så håper jeg virkelig Steve «interesting» Davis gjør en flott turnering. Så ham spille en oppvisningskamp i forfjor. Fantastisk kar – og han er på langt nær så kjedelig og tørr som folk skal ha det til. Han har sagt sjøl at han håper han kommer lang i VM så han slipper å høre John Parrot fortelle hestehistorier i BBCs kommentatorboks. Hehe.

19 04 2008
Weinberg

Jeg satte ham opp i kvartfinalen fordi han har havnet i en ikke veldig sterk gruppe frem til det punktet. At han møter Wenbo i første runde gjør at jeg gir ham en liten sjanse. I neste kamp blir det Swail eller Lee, ingen av de i verdenstoppen heller. Det ble litt hipp som happ hvem jeg valgte til slutt og jeg liker ikke å undervurdere en gammel ørn.

Steve Davis er en artig skrue, det ligger en del trickstøt-videoer på YouTube hvor han også forteller historier i god engelsk stil.

Jeg håper Selby, alternativt Maguire, vinner. Aller helst Matthew Stevens, men det får da være grenser for forhåpninger.

19 04 2008
Stig Olsen

Tja, skal vel litt til om Stevens kan komme tilbake mot Higgins nå, men større undre har skjedd før.

19 04 2008
Stig Olsen

Forøvrig ser jeg nå at jeg har klart å rote sammen Doherty med Dott… Slik går det når man er på jobb og skal forsøke å få gjort ting samtidig som man følger med på live-score++ Beklager.

19 04 2008
Weinberg

Det virker å være så godt som over, ja. De fleste andre som har kommet tilbake har vel vært på oppadgående, Stevens har vel vært på vei ned i årevis.

19 04 2008
Weinberg

Da er jeg mer med. Dott har som sagt heller ikke jeg tro på. Ikke så mye på Doherty heller, men han har i utgangspunktet en grei trekning.

19 04 2008
Stig Olsen

Hva tror du om Ronnie, da? Utvilsomt en dyktig spiller, ser du tipper ham i semi’n. Han er vel avhengig av å få fin flyt i starten, ellers kan det fort skje at han gir litt f.

Vet du forresten om testen mot Rex Williams ligger ute som video noe sted?

19 04 2008
Weinberg

Umulig å si noe om Ronnie, alt avhenger av dagsformen hans. Har jo vært til tider strålende i år og sjansespillet han av og til begår nøytraliseres litt av lengre kamper. I VM er det dagsform, dagsform og atter dagsform for hans del.

Har ikke funnet noen video av det, det er langt fra sikkert det ble filmet engang.

21 04 2008
Stig Olsen

Swail gikk jo greit videre i går, selv om Lee kanskje ikke var allverdens motstand. Leser forøvrig at bamsen Lee vurderer å gi se med snooker – det er lenge siden han var i godt slag.

Ellers syns jeg det var litt synd at Ebdon slo ut Cope. Liker egentlig ikke den noe passive spillestilen til Ebdon.

Ser også ut til at Davis skal få en del å slite med mot Bingham…

Spiller du sjøl? Hva er ditt høyeste break? Jeg foretrekker vanlig 8-ball, men har klart vannvittige 33 som høyeste break i snooker.

21 04 2008
Weinberg

Man kan i alle fall lure på motivasjonen til Lee. I en tid der de fleste snookerspillere begynner å trene regelmessig, spise sunt osv, virker det ikke som om Lee er helt med på trenden.

Verken Ebdon eller Cope har vel fått det helt til i år. Førstnevnte er ikke verdens artigste å se på, men VM-finalen mot Dott ble jo en thriller.

Davis er for alvor på vei ned, ser det ut til. Det er vel kanskje et godt tegn for sporten, at en 50-åring ikke henger helt med i toppen.

Jeg spiller altfor lite og har et stusselig høyeste break.

21 04 2008
Stig Olsen

I Davis har ihverfall BBC en dyktig kommentator. Ser ut til at han må tåle en del hestehistorier fra John Parrot i boksen i år, selv om han nå tok et parti.

21 04 2008
Weinberg

Og to, men det er ikke den gode, gamle Steve Davis vi ser.

28 04 2008
Stig Olsen

Mye bra matcher hittil. Gleder meg virkelig til å følge fortsettelsen av sluggeroppgjøret mellom O´Sullivan og Williams.

Ellers var det med en viss fryd jeg så Hendry nærmest feie filten med Ding. La merke til at Dings leamus nå ser ut til å ha spredd seg til begge øya – må være særs ubehagelig, selv om han sjøl sier det ikke har innvirkning på spillet.

Ryan Day imponerte stort mot Higgins, som ikke fikk det til i det hele tatt. Higgins var temmelig gretten og klagde sin nød etter kampen noe som forbauset meg litt.

Og så var det Ebdon, da. Maratonoppgjør er tydeligvis noe som passer ham bra – han kan bli skummel.

28 04 2008
Stig Olsen

Og der fikk vi jammen en 147. Tøft!

29 04 2008
Weinberg

Hendry har virkelig overrasket hittil i alle fall. Han er min favorittspiller men har jo ikke vist noe som helst de siste to årene.

Tippingen min er det tydeligvis så som så med, men mine penger er nå på en fantastisk finale mellom O’Sullivan og Maguire.

5 05 2008
Erlend K

Jeg heier alt jeg kan på Ali, men han gjør fryktelig mye rart i de avgjørende situasjonene… Jeg får vel håpe på at vi kan få en siste og fjerde sesjon iallefall.. 🙂

For all del, jeg unner Ronnie seieren, han har jo spilt simpelthen magisk snooker til tider, selv om han viste menneskelige trekk i den andre sesjonen..

Forøvrig er det artig å se kvartfinaletipsene i retrospekt.. Tre av åtte er jo ikke så verst.. Eller en av fire i semifinalene.. 😛
(Neida, bare fleiper..)

5 05 2008
Weinberg

Har har ikke en sjanse i havet. Når Ronnie kjenner lukta av VM-gull taper han ikke.

Til mitt forsvar skal det sies at tippingen var hastverksarbeid under hjemmeeksamen, men likevel: dårlig uttelling i år.

5 05 2008
Stig Olsen

Han var suveren gjennom hele turneringa. Og nå skal han muligens ta seg en pause fra snookerbordet. Kanskje han drar over til statene igjen for å banke skiten ut av amerikanerne i 8-ball?

5 05 2008
Weinberg

Det er nok det som er alternativet. Jeg håper dog han fortsetter med snooker, han trengs virkelig. Følelsen er at han fortsetter, det er ikke mange turneringer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: