Helvetet i nord: Paris – Roubaix

12 04 2008

ArenbergI morgen er det klart for Helvetet i nord: Paris – Roubaix. 258 km, derav knapt 53 på brostein gjør at dette er et av de aller verste endagsrittene i året. Selv har jeg kanskje mer sansen for løypeprofilen i forrige helgs Ronde van Vlaanderen, men brosteinen i Paris – Roubaix er mye verre – det er ikke uten grunn rittet kalles dronningen blant klassikerne. Den skrekkelige Arenbergskogen (t.h.) er nok til å skremme vettet av noen og enhver. Den ligger over 100 km fra målgangen i velodromen i Roubaix, men mange taper rittet allerede her. At det i det hele tatt er mulig å sykle denne strekningen på en racersykkel er en prestasjon, og også i år er det mange som skal bevise at det bare er såvidt det er mulig. Det er meldt klassisk Paris – Roubaix-vær, det vil si regn og cirka 8 grader på termometeret. Omtrent det samme, bare litt verre, var det i 2001 da Servais Knaven tok en noe overraskende seier. Bildet under viser hvordan det så ut underveis (Knaven er nummer tre).

Roubaix 2001

Årets favoritter er mange av de samme som tidligere år. Stijn Devolder, vinneren av Ronde van Vlaanderen, er tilbake i sin egentlige rolle som Tom Boonens (2005-vinner) hjelperytter. Fabian Cancellara vant for to år siden og er den CSC kjører for. Fjorårsvinner Stuart O’Grady har ikke vist noe som helst i år og blir Cancellaras hjelperytter. Mange unner nok George Hincapie (til høyre på gjørmebildet) en seier, etter en andreplass i 2005 og en knekt sykkel året etter. Leif Hoste fikk en punktering på et meget uheldig tidspunkt forrige helg og er helt klart ute etter revansj i morgen. Juan Antonio Flecha (andreplass i fjor) blir også med i toppen, men neppe som vinner. Av de norske passer dette rittet Hushovd mye bedre enn Vlaanderen, og på en maksimal dag kan han være med i teten hele veien inn. Arvesens strålende plassering fra Vlaanderen (7. plass) blir neppe gjentatt her, både fordi han er hjelperytter for Cancellara samt at dette løpet ikke passer ham like godt. Sistnenvte argument passer også for Alessandro Ballan (som dog har en tredjeplass fra 2005) og Nick Nuyens. Slike små overraskelser har dog forekommet før. Store overraskelser er det verre med, du må ha et godt lag i ryggen for å vinne.

Følelsen rittet gir kan kanskje beskrives ved et intervju Theo de Rooy gav etter å ha kommet i mål i 1985. Etter å ha kommet i mål sier han «Det er dritt dette rittet, en hel masse ditt … Du jobber som et dyr, du har ikke tid til å pisse og du pisser i buksa … Du sykler i gjørme og det glipper og … det er en hel masse dritt, du må tørke av deg, ellers blir du gal.» Reporteren spør om han noengang kommer til å sykle Paris – Roubaix igjen. Da svarer de Rooy:

«Selvsagt. Det er det vakreste rittet i verden.»

Reklamer

Handlinger

Informasjon

One response

26 04 2008
Dure

Tom Boonen kommer til å vinne. Synd ikke Burgen er med. George vinner i 09.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: