Lottoprosjektet – uke 13 – Innledning til prosjekt

30 03 2008

Jeg er en enkel mann. Jeg blir like forbløffet hver gang noen sier at de bare skal ned å kiosken for å levere ukens Lottokupong. Når jeg forteller vedkommende at sjansen for å vinne er omtrent like stor som sjansen for å først falle ned trappen for deretter å gli på isen for så til sist å bli påkjørt av trikken, kommer selvsagt svarene om at det er uskyldig moro og ikke koster så mye.

Mon det.

Jeg satt med ned og konstruerte en modell [1] for beregning av Lotto-gevinster, rentekostnader og løpende saldo og er klar til å bli papirmillionær. Prosjektet er forbausende enkelt: 10 lottorekker (én kupong) hentes fra Norsk Tippings hjemmesider hver uke. Prisen er 40 kroner, som altså i utgangspunktet er spart. Hver uke sjekkes denne ukes tall mot de rette tall og eventuelle premier registreres. I tillegg påløper det rentekostnader på de pengene som er tapt, siden de alternativt kunne vært satt i banken. Den aktuelle renten er 6,10 % p.a. (Glitnir Sparekonto), konvertert til ukentlige renter [2]. Alt dette summeres til ny saldo etter hver lottotrekning. Resultatet kommer på bloggen forhåpentligvis ikke lenge etter hver lottotrekning.

Det finnes ca 5,3 millioner mulige lottorekker [3]. Oddsene for at en av mine 10 skal gå inn er altså ikke særlig gode, men det er i det minste ikke mindre sannsynlig at en av mine går inn som at hvilken som helst annen rekke går inn. Sannsynligheten for at en gitt rekke gir 7 rette er ca. 0,000000186 %. Ikke så veldig mye større enn sjansen dersom man ikke spiller, altså.

Regn uansett ikke med særlig store beløp ene eller andre veien. Denne ukens trekning endte uten gevinst. Fire rette var det nærmeste jeg kom, ett tilleggstall unna det som ville blitt en dårlig start. Oppsummert, 40 kroner i pluss:

Lotto_2008_13

——–

[1] En modell jeg egentlig er ganske fornøyd med. Programmert i VBA for Excel og greier. Antageligvis fryktelig unødvendig, men jeg trengte en oppussing av de fra før bare halvgode kunnskapene.

[2] Antageligvis påløper de flestes renter månedlig, men det er mindre viktig.

[3] Av n = 34 kuler (som uten at de legges tilbake i maskinen kan trekkes ut på 34! måter), skal r = 7 velges ut (altså er 27! måter irrelevante). Det gir n!/(n-r)! , som i sin tur kan sorteres på like mange måter som vi har trukket ut kuler (7!). Det gjør ikke noe om en gitt kule trekkes ut først eller sist. Dermed har vi

Lottofakultet

der vi, for alle som ikke husker det, har at

Lottofakultet2

Reklamer

Handlinger

Informasjon

4 responses

4 04 2008
4 04 2008
Weinberg

Hva skal man si? Kloke hoder teker likt?

6 04 2008
Ka

Da spiller du samme rekken hver uke, eller? Selv om trekningene er uavhengige er det vel mindre sannsynlig at rekker som relativt nylig er trukket ut skal komme igjen relativt fort, og ved å ta samme rekke hver gang fjerner du vel denne faktoren?

Du tar jo ikke hensyn til opplevelsen mange har ved å spille lotto, den må da være med i regnestykket?

Du glemmer dessuten dette «Sjansen for premie overhodet er forøvrig 1:138», fra linken over. Ikke så gale det da.

6 04 2008
Weinberg

Henter nye rekker hver uke.

«Selv om trekningene er uavhengige er det vel mindre sannsynlig at rekker som relativt nylig er trukket ut skal komme igjen relativt fort»

Nei, er de uavhengige, så er de uavhengige. Sannsynligheten for at vinnerrekken neste uke er den samme som denne uken er den samme som for hvilken som helst annen rekke.

Opplevelsen må ikke være med i det monetære pengestykket. Om folk føler spenningen er verdt 40 kroner i uken har de i mine øye rare prioriteringer.

At sannsynligheten for å vinne er 0,72 % er ekstremt dårlig, spesielt når du tenker på at brorparten av dette innebærer en nettogevinst på 10 kroner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: