Forskjeller kvinner – menn

30 03 2008

Advarsel: Dette er lett drodling om et fagfelt som ikke er mitt. Basert delvis på en tale av Roy Baumeister, delvis på andre kilder og delvis på tilfeldige egne tanker, altså så langt fra vitenskapelig man kommer. Ingen beviser følger, ingenting bør brukes som kilder til noe som helst. Innspill mottas med takk.

Jenter får tilsynelatende gjennomgående bedre karakterer enn gutter. På den andre siden har menn stort sett høyere lønn. Om vi ser for oss at kjønnene fra naturens side er forskjellige, men totalt sett ganske like (altså komplementerende), vil vi kunne observere konstante forskjeller mellom kjønnene. Menn har av ulike grunner alltid måttet ta større risiko enn kvinner. Sistnevnte kontrollerer forplantningen, har lavere seksuell motivasjon enn menn og en større kostnad ved å få barn med «feil» mann. Totalt sett har menn utviklet seg til å bli en mer ulik gruppe (større variasjon) enn kvinner, både av tidligere nevnte grunner og fordi vi lettere kan avses. Ta for eksempel karakterer. På grunn av karakterinflasjon får de fleste gode karakterer. Kurvene avskjærer dermed på venstre side. Men siden karakterer har en øvre grense på A, vil det se ut som om jentene får best karakterer fordi noen av guttene som får A er mye bedre enn noen av jentene som får A. Motsatt når det gjelder lønn. Ved minstelønn eller tarifflønn (kurvene avskjæres på høyresiden) virker det som om mange kvinner får dårligere lønn fordi de som ellers hadde hatt aller dårligst lønn er menn (tenk på det, de fleste ledere er menn, men det er også de fleste innsatte og uteliggere):

Forklaring1

Gitt at menn kan produsere langt flere barn enn det kvinner kan og at førstnevnte har større seksuell motivasjon er det rimelig å anta at vi stammer fra flere kvinner enn menn, kanskje fra 80 % kvinner og 40 % menn (noe som gir meg dårlig odds). Mens kvinner tiltrekker seg partnere, jakter menn på dem (som ikke er unaturlig når man tenker på f.eks. kostnader). Mens kvinner foretrekker relativt få, intime forhold, bygger menn gjerne større, men grunnere, nettverk. En naturlig forklaring er at menneskerasen trenger alle de kvinner den kan få (for reproduksjonsformål), mens menn lettere kan avsees (flest menn dør jo også i alt fra krig via Titanic til risikofylte jobber). Menns type relasjonsnettverk tåler tap av individer lettere. Når kvinner tiltrekkes av status kan det være fordi det øker sjansene for et godt avkom (muligens ad omveier), et avkom de er sterkere knyttet til enn avkommets far.

Det får være alt for denne gang.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: