Dagens figur – fattige barn og kaffidrikking

28 03 2008

I og med at Iskwew skriver om korrelasjon og kausalitet passer det kanskje å ta et par eksempler til. Blant annet har jeg hatt figuren under liggende en stund. Den viser andelen fattige barn og kaffekonsum i kg for 15 land:

Fattigkaffe

Korrelasjonen, altså hvorvidt kaffedrikking og fattige barn samvarierer er sterkt negativ [1], altså har land med høyt kaffekonsum en relativt lavere andel fattige barn. Kaffekonsumet forklarer ca. 60 % av variasjonen i andelen fattige barn og da kunne man jo fort, i et svakt øyeblikk, ledes til å tro at økt kaffekonsum fører til færre fattige barn (andre kunne tenke omvendt, for den del). Slik er det jo selvsagt ikke, det har altså å gjøre med forskjellen på korrelasjon (som bare viser samvariasjon) og kausalitet (som handler om årsak). Selv om det er en sterk sammenheng mellom hvor Hans-Wilhelm Steinfeld befinner seg i verden og hvor i verden det er krig, betyr ikke det at Steinfeld er årsaken krigen (selv om Are Kalvø påstår at det var Steinfeld som avsatte Gorbatsjov og innsatte Jeltsin). Og angående global oppvarming – vel…

Global Warming

[1] -0,783 på en skala fra -1 til 1, der-1 er perfekt negativ samvariasjon (de røde punktene faller alle på en linje som heller nedover), 0 er ingen samvariasjon og 1 er perfekt positiv samvariasjon.

Med bare 15 land er uansett utvalget for lite til å trekke veldig klare konklusjoner. Siden fakta har det med å ødelegge enhver god diskusjon, stopper jeg her.

Reklamer

Handlinger

Information

11 responses

28 03 2008
Iskwew

Hehe – veldig bra, Weinberg! Send lenke til alle landets avisredaksjoner, er du snill :o)

28 03 2008
Weinberg

Nja, jeg frykter vi vil se en lengre kampanje fra VG og Friele som oppfordrer til kaffedrikking. Med reklamer hver dag, et lengre innslag på NRK hver lørdagskveld og en større innsamlingsaksjon til sommeren. TV-aksjonen 2008: Kaffe for Zimbabwe.

28 03 2008
Iskwew

Ja! En kopp om dagen redder 4 kvm. regnskog i Zimbabwe. Eller noe sånt.

28 03 2008
Weinberg

I alle fall dersom vi ser bort fra slike ubetydelige faktum som at Zimbabwe ikke har regnskog. Men de har antageligvis verdens dyreste kaffe, det skal de ha. Og en en børs som går som en kule (antageligvis på flere måter).

Med tanke på at jeg ikke drikker kaffe er jeg antageligvis skyldig i at en stor del barn er fattige også. Dette lukter at skattefradrag for kaffedrikkere. Og momsfritak. Endelig noe vettugt for regjeringen å henge fingrene i. Til verket!

29 03 2008
Bloggoversikten » Blog Arkiv » Samvariasjon og kausalitet

[…] et stadig tilbakevendende problem innen statistikkens verden, som Iskwev og Kandidat Weinberg skriver om. Hvis to ting endrer seg samtidig, er vi mennesker svært flinke til å finne […]

29 03 2008
Håkon

Ah, i stedet for alt dette maset om klimakvoter kan flyselskapene i stedet servere mer kaffe når vi reiser. Et hvert problem har sannsynligvis en enkel og komfortabel løsning.

29 03 2008
Weinberg

Apropos global oppvarming, så er det for lengst fastslått at den er forårsaket av pirater. Jeg tror innføring av flypirater kunne brakt verden videre. Flypirater som server kaffe. Der har vi en idé for Manpower.

30 03 2008
Marina

Hvis man skal tro på legene og dameblad-propagandaen så forårsaker kaffedrikking nedsatt fruktbarhet og økt risiko for spontanabort, iallefall for kvinner. Så kanskje mer kaffedrikking ganske enkelt forårsaker færre unger, og dermed også færre fattige unger?
Eller kanskje det er motsatt, at folk som har færre unger har mer tid og penger å bruke på å kjøpe og drikke kaffee?
Jeg tror det trengs mer forskning på dette området!

30 03 2008
Weinberg

I så fall forårsaker det færre unger. Spørsmålet er om de færre fattige barna oppveies av færre barn som ikke er fattige (fattige barn i prosent).

Vil tro det har noe med økonomien å gjøre, ja.

3 04 2008
hytta

Hehehe! Skikkelig bra 😀

8 04 2008
Lave skatter bra for offentlig sektor « Weinberg blogger

[…] nevnt i et tidligere innlegg, er det viktig å ikke blande samvariasjon og årsak (korrelasjon og kausalitet). At land med […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: