Brann et offer for vinnerens forbannelse?

1 02 2008

«Vinnerens forbannelse» er et kjent fenomen innenfor spillteorien. Kort sagt går det ut på at vinneren av en auksjon, den som har budt det høyeste beløpet, ofte har betalt for mye og faktisk ender opp med å tape penger. Begrepet ble introdusert av tre oljeingeniører i 1971 og oljebransjen er et godt eksempel på vinnerens forbannelse. I en anbudskonkurranse for et oljefelt kan det være stor usikkerhet knyttet til hvor mye olje som finnes i bakken. Dette vil resultere i høyst ulike bud fra de forskjellige selskapene. Og selv om det er trolig at de fleste budene, medianen og gjennomsnittet kommer til å befinne seg godt under denne verdien skal det bare ett overbud til før vi har en situasjon med vinnerens forbannelse og med det en situasjon der utvinningen av feltet går med tap.

Brann kommer inn i dette bildet i forbindelse med deres nye kontrakt med Eirik Huseklepp. Huseklepp, en spiller uten A-landslagskamper, med relativt liten førstelagserfaring og ikke fast plass på Brann fikk i fjor en ny treårskontrakt verdt tilsammen cirka 10 millioner kroner. Det i seg selv kan muligens forsvares over tid, for eksempel gitt at noen lærer ham hva forsvarsspill innebærer, men her der det signaleffektene det sender til de andre spillerne på laget, spillere som er bærebjelker i laget og som har A-landskamper, spiller som snart skal reforhandle sine kontrakter, som er viktig. For selv om lønnen til Huseklepp betales av eksterne investorer i Hardball og sportssjef Roald Bruun-Hanssen sier at «Huseklepps tilfelle var ekstremt spesielt,» så kommer det neppe til å legge noen demper på for eksempel Thorstein Helstads og Erlend Hanstveits ønsker om sterkt forbedrede kontrakter. Sistnevnte er sågar lokal, en av begrunnelsene for å gi Huseklepp såpass høy lønn. At lønnen betales av Hardball er neppe særlig relevant. Dagens BT-artikkel spekulerer i en markedslønn for Helstad på 5 millioner i året, det er i alle fall ikke for lite om man utelukkende bruker Huseklepp som målestokk. Brann har sikkert løst regnestykkene sine og funnet ut at det var en kalkulert risiko å gi Huseklepp tre millioner i året. Spørsmålet er om de har tatt godt nok hensyn til hva som skjer ett år senere. Hva som Brann sitter med en benkesliter som hever høyere lønn en to faste førstelagsspillere til sammen? Kommer lønnskravene fra de andre spillerne og den negative publisiteten til å gå gjennom taket? Tiden vil vise, men det vil slett ikke være første gang noen har regnet feil.

Figuren under er egentlig mest tull, men kan være en tenkt illustrasjon på hva klubber er villige til å gi en spiller i lønn. Bare to klubber er villige til å by cirka tre millioner i årslønn, mens både gjennomsnitt og median ligger godt under to millioner. Gitt at de fleste liker minst mulig risiko kan vi anta at den reelle verdien ligger et sted mellom to og tre millioner og i alle fall neppe noe særlig hverken over eller under. Intuitivt kan man med en gang tenke seg hvor farlig det kan være å bli dratt med i en budrunde, som tilfellet jo var med Huseklepp.

huseklepp_loenn

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

12 02 2008
noduckson

Han vet da utmerket hva forsvarsspill er. Han har bare for dårlig kondis. Eksplosivitet er mer slitsomt enn å bare løpe, han trenger derfor bedre kondis, noe han jobber med nå.

Huseklepp har jo en ekstrem spisskompetanse. Dessuten blir man bedre av å spille. Bare se på fremgangen Opdal har hatt siden Mjelde bestemte seg for å satse på ham. Mjelde burde jo tatt tak i Huseklepp og forbedret det fysiske for lenge siden, samt gitt ham flere sjanser fra start. Under slike forhold hadde han vært atskillig bedre enn i dag. Han har tross alt kun spilt, juniorfotball, litt 3. div, 1,5 år i 2. divisjon og nå 2,5 år på benken og Branns 2. lag i 3. div. Man blir ikke bedre av å sitte på benken.

Dessuten tror jeg han hadde signert for 1 mill i året hadde han vært sikker på å få spille en del. De 2 ekstra mill er kompensasjon for risiko. Brann har seg selv å skylde. Men de vil få et problem je.

Minitab?

29 03 2008
Weinberg

Minitab.

Dagbladet skriver at det er bare Bakke på Brann som tjener mer enn Huseklepp (som tjener 5. mest i Tippeligaen. Hanstveit er ikke engang på lista over de 30 i Tippeligaen som tjener mest, mens Helstad så vidt klorer seg fast, 1,4 millioner kroner bak Huseklepp.

Dette kan bli dyrt for Brann når kontraktene skal reforhandles.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: