Om skatteøkninger og bruk av oljefondet

3 12 2007

Jeg skvatt til i går da jeg leste at sentrale Ap-medlemmer ønsker å øke skatten etter neste valg. Åslaug Haga har foreslått det samme tidligere, men verken hun eller de som uttalte seg i går har sagt noe om hva de ser for seg at disse pengene skal brukes til. Torgeir Michaelsen, medlem av Arbeiderpartiets programkomité, sa at han «er bekymret over at det mange steder er et misforhold mellom privat velstand og offentlig armod.» Det er intet armod i det offentlige, Michaelsen, bare elendig prioriteringsevne. Siden Vox Populi skrev så godt om dette (les, les), tenkte jeg heller å se litt på oljepengene.

For i år brukes det altså nesten ikke oljekroner, 2,8 milliarder i tallet. Norsk økonomi går så det griner, hvilket gjør at skatteinngangen er langt høyere enn forutsatt og trygdeutbetalingene lavere. Og det er her nøkkelen ligger til hvorfor vi ikke kan bruke mer av oljefondet. Selv om det oljekorrigerte underskuddet (underskudd på statsbudsjettet når vi ikke regner med petroleumsinntekter og -kostnader) er tilnærmet lik null, har vi fremdeles et oljekorrigert strukturelt underskudd. Det vil si at underskuddet er korrigert for konjunkturer, endringer i regnskapsmessige forhold og lignende. Det kan grovt sagt sees på som underskuddet i en økonomi uten svingninger. Og det er det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet som kan tilsvare realavkastningen av oljefondet, altså 4 % (handlingsregelen). Selv om det oljekorrigerte underskuddet krymper, gjør ikke nødvendigvis det strukturelle underskuddet det, og det er altså det som er av betydning (nå er også det strukturelle underskuddet redusert, men med på langt nær like mye). Tallene fra det opprinnelige nasjonalbudsjettet og denne nye salderingen er vist i tabellen under.

I gode tider er det fornuftig å bruke mindre enn handlingsregelen skulle tilsi, så kan man heller bruke litt mer i dårlige tider. Mitt inntrykk er at regjeringen legger opp til en rimelig fornuftig ramme for bruken av oljepenger, selv om det ikke er vanskelig å være uenig i mange av prioriteringene som gjøres innenfor disse rammene.

Jeg har illustrert poengene med de to typene underskudd i et par diagrammer under. Langs y-aksen har vi budsjettoverskuddet og langs x-aksen BNP i Fastlands-Norge. Potensielt BNP kan sees på som en langsiktig likevekt uten konjunkturer. Av de to parallelle linjene tilsvarer den øverste et strukturelt nøytralt budsjett mens den nederste inkluderer handlingsregelen. Forskjellen mellom de tilsvarer altså det strukturelle oljekorrigerte underskuddet pluss underforbruket. På den andre figuren har vi flyttet oss på grunn av overraskende gode tider i økonomien. Mens vi fremdeles kan bruke like mye strukturelt, blir det oljekorrigerte underskuddet mye mindre fordi konjunkturene ellers bidrar med høyere skatteinntekter, lavere trygdeinnbetalinger osv.

(Med forbehold om feil i tallmaterialet)

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

15 12 2007
Mikaj

«There are no comments yet…Kick things off by filling out the form below»
Jada. Mikaj er på saken!

Jeg skjønner ikke helt hvorfor du snakker om oljefondet, når det er snakk om en skatteøkning?
Dessuten var jo Victor Norman på TV2 nyhetene tidlig i denne uken og ville ha en skatteøkning. Grunnen til dette er at det er stort forbruk i privat sektor og offentlig trenger penger, samtidig som det er press i økonomien. Ved en skattlegging vil man «overføre» forbruk fra det private til det offentlige. En tanke Erna Solberg i samme nyhetsoppslag var sterk moptstander av.

19 12 2007
Weinberg

Fordi jeg snakker om to ting på en gang. Hadde tenkt å skrive om Normans utspill og minst en viktig forutsetning, men det har vært mye å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: