Dødelighet, masseoppsigelser og velferdsstat

3 12 2007

At omstillinger og med det oppsigelser er en del av det som driver verden fremover er like selvsagt som at oppsigelser kan ha store negative konsekvenser for enkeltmennesker. I et arbeidsnotat vises det at økt dødelighet kan være en konsekvens av en slik omveltning. Forskerne har tatt utgangspunkt i masseoppsigelser for å kunne fokusere på oppsigelser som ikke skyldes den enkelte arbeidstaker:

We find that job displacement leads to a 15-20% increase in death rates during the following 20 years. If such increases were sustained beyond this period, they would imply a loss in life expectancy of about 1.5 years for a worker displaced at age 40.

To tredjedeler kommer som av en direkte følge av redusert inntekt, mens resten kommer av andre faktorer som uventede endringer i karrieren, stress osv. Nå er grunnlaget amerikanske data, og siden en viktig konsekvens kan være å miste helseforsikringen sin, er det rimelig å anta at konsekvensene er mindre for nordmenn. Europeiske studier finner da også mye mindre effekter. En del innvendinger mot en tidligere versjon av dette notatet finnes hos Healthcare Economist.

Det kan innvendes at omstillinger over tid bidrar til lavere dødelighet for befolkningen sett under ett på grunn av den økte levestandarden, så disse tallene er intet argument for dem som eventuelt måtte mene at omstillinger ikke er bra. Dette kan derimot være et av de tilfellene der velferdsstaten virkelig har sin forse. Som Kalle Moene skrev i Dagens Næringsliv forrige lørdag, er det de små, åpne økonomiene, som den norske, som har den mest utbygde velferdsstaten og det mest egalitære lønnssystemet. Ikke bare bidrar velferdsstaten til å lindre omstillinger, men relativt små lønnsforskjeller kan også bidra til å øke omstillingstakten ved å gjøre høyproduktive virksomheter mer lønnsomme enn de ville vært uten lønnskoordinering (der arbeidstakerne ellers ville tatt en større andel).

—————–

Daniel Sullivan & Till von Wachter, 2007.
«Mortality, Mass-Layoffs, and Career Outcomes: An Analysis using Administrative Data
NBER Working Papers
13626, National Bureau of Economic Research, Inc.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

One response

27 04 2008
Lysbakkens sannheter « Weinberg blogger

[…] er en brems. At offentlig sektor på visse områder kan være bra for effektiviteten blir det også stadig mer oppmerksomhet […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: