Michael Moore og Norge

22 11 2007

Jeg har ikke sett Michael Moores siste film, Sicko, og med tanke på at den forrige filmen var en av ytterst få jeg frivillig har slått av, skjer det nok neppe med det første heller. Det jeg derimot har sett, er det omtalte ekstramaterialet fra Norge og det viser at Sicko neppe kan karakteriseres som en dokumentarfilm:

Legg merke til den vakre klassiske musikken, de svulstige ordene og ikke minst at det alltid er sol. Hverdags-Norge, altså. Det er vel også rimelig uvanlig at norske politimenn vandrer rundt med pudler. Og er vi egentlig verdensledende på fornybar energi? Jeg vet ikke, men jeg ville aldri sitert Moore på noe som helst. Og fengselet på Bastøy er nok ikke akkurat representativt for norske fengsler.

Dette er likevel det beste utsagnet:

«In fact they love the earth so much, they wouldn’t dream of letting a private company own all their oil reserves.»

Ja, selvsagt er det derfor.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

4 responses

28 11 2007
virrvarr

Særlig etter delprivatiseringen av Statoil og utvidelsen av oljeboring andre steder enn i norsk farvann. Trist nok demonstrerer dette Moores forhold til fakta litt for godt. Selv om vi nok ikke er enige om hvor statlig oljeressursene burde være forvaltet.

29 11 2007
kandidaten

Vi er nok uenige om relativt mye vil jeg tro. Når det gjelder sitatet er det vel slik formulert at han kunne vridd seg ut av det mot en mindre erfaren debattant. Ikke at det gjør det noe mer riktig, bare mer sofistikert.

6 12 2007
ln

Jeg mener Moore har mye av sin verdi i nettopp det at han overdriver og går litt på grensen av det som er sant. Han bruker akkurat de samme virkemidlene som ofte brukes i reklamer eller propaganda. Men han benytter disse virkemidlene for å understreke et poeng som er hakket bedre enn at colgate er tannkremen man blir lykkelig av eller at facismen er noe fantastisk. Han setter fokus på krigen mot terror, på skytedramaer på skoler og på det amerikanske helsevesenet. Han bruker skitne triks for å få oppmerksomhet. Og jeg liker det.

7 12 2007
kandidaten

Problemet med Moore er jo at han ikke bare balanserer på grensen, han trår over. Da blir det bare propaganda, ingen dokumentar, og filmen mister mye av sin verdi.

Han får problemene i fokus en stakket stund, men med tapt troverdighet, overdrivelser og uten oppfølging virker det mest som om det er for å fore eget ego.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: