Slankekur som garantert virker

19 11 2007

Problemer med overvekt? Ønsker du å gå ned, men klarer det ikke? I så fall bør du kanskje følge opplegget til Yale-professor Barry Nalebuff som er ekspert på strategi og spillteori. Og nå altså slanking. Prinsippet er enkelt. Du må risikere noe, og vi snakker ikke om småting. Å gi deg selv premier for å klare å gå ned er ikke effektivt, siden du da uansett ikke taper noe på ikke å gå ned. Å si at du kanskje kan få helseproblemer i fremtiden hjelper heller ikke så lenge mennesker konsekvent vurderer fremtiden som så mye mindre viktig enn nåtiden. Du må altså komme opp med et offer, et skikkelig offer.

Nalebuff foreslår at du tar bilde av deg selv kun iført Speedo og sier at om du ikke klarer å gå ned i vekt, så henger du opp bildet på kontoret ditt. Om du i tillegg er gift tar du et lignende bilde av din kone (omvendt om du er kvinne, selvsagt) og sier at du henger opp det også på kontoret om du ikke klarer å gå ned. Da kan du ta gift på at du klarer å gå ned.

Bak den tilsynelatende spøkefulle tonen ligger det en kjerne av sannhet. Cluet er å sette opp en kontrakt der du har noe å tape. En gruppe av Nalebuffs Yale-kollegaer har startet en side der du kan sette opp en kontrakt på deg selv, men dette kan gjøres også om du bare har en bekjent eller en kollega du stoler på. Dere setter opp en kontrakt der motparten setter en pris på vekttapet ditt. Dersom du ikke går ned i vekt taper du pengene. Dette er mer effektivt fordi selv om folk ikke liker å tape penger, så hater de virkelig å tape sine egne penger. Dersom du for eksempel vil ned 20 kg kan du sette opp en kontrakt der motparten krever en bot på 1000 kr (alt etter hvor mye du tjener, selvsagt, det må kjennes om du ikke når målet) hver uke du ikke går ned 0,5 kg. Når du har gått ned, får du tilsvarende bot om du går opp. Til slutt kommer du til å ha spart ganske mye penger.

Hvorfor er dette potensielt meget virkningsfullt? Fordi gode incentiver er ekstremt virkningsfulle og fordi folk jobber mye hardere for å unngå å tape noe enn de er villige å jobbe for å tjene akkurat det samme.

Når du har gått ned i vekt kan du sende meg en melding slik at du kan overføre provisjonen til min bankkonto.

————–

P.S. For å bære ekstra ved til motivasjonsbålet kan det tillegges at Bryan Caplan tror det at mange sier at de sliter med å kontrollere seg selv skyldes et såkalt «social desirability bias» – altså den tendensen vi har til å svare det vi tror andre vil høre (for eksempel på spørreskjemaer) og at de egentlig ikke ønsker å endre seg – i alle fall ikke om de må «lide» for det (på økonomispråket kan man kanskje si at manglende selvkontroll for mange er et luksusgode man ikke ønsker å beskatte). Så gjenstår det bare å motbevise ham.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

7 responses

22 11 2007
Dure

En kone kan jo være gift med en kone i dagens samfunn.

0,5 kg er ingenting. Kan gå opp/ned så mye vha mat/drikke. Må være større tap over lengre tid.

Virker fornuftig det du og Nalebuffen sier, men skal man inngå noe slikt forutsetter jo det at man virkelig vil gå ned i vekt, og vil man virkelig det vil man vel klare det også? Men det vil jo være motiverende for de som vil da.

Noen grunn til at du kom over dette? Er det hardtreningen til sykkelsesongen som har startet nå? Er det en 55kg kylling som skal opp og ned bakkene til våren?

22 11 2007
Dure

Kyllingene er vel fulle av dop, så sats på tyske maskiner i stedenfor. Så kan du spise mye om vinteren.

Antar at du skjønner hvem jeg tenker på.

22 11 2007
kandidaten

Kan de? Kvinner kan vel ikke gifte seg per i dag, selv om det er rett rundt hjørnet, og man må vel være gift for å være kone?

Sant at 0,5 kg ikke er mye, men 1 kg er det maksimale (ut fra en tommelfingerregel) man bør gå ned i uken, så jeg gav litt slakk. En kan jo for eksempel si at en i løpet av en fireukersperiode må ha gått ned fire kilo der en halv kilo i uka er minimum. Det er en selvfølge at man veier seg på det samme tidspunktet hver uke.

Caplan sier jo at han tror mange egentlig er fornøyde med status quo. Det kan godt være. Mange av disse kunne nok også tenke seg ned, men føler at de må forsake for mye (de vet de neddiskonterer fremtiden med en for høy prosentsats) og da kan jo dette være en utmerket måte å gjøre det på. Eventuelt kan det være en måte å ta av de ekstra plagsomme kiloene, som i utgangspunktet ikke gjør noe, men som er fryktelig irriterende når sommeren setter inn.

Kom over det tilfeldig via minst en annen blogg. Hardtrening er tabu. Jeg er ingen danske. Jeg liker Ullrich holdning til at man må spise godt og mye, men er ikke like glad i å bruke amfetamin for å bli kvitt kiloene igjen.

26 11 2007
Mikaj

Føler vi trenger litt eksperise på det kone-området.

1 kg. Kommer jo an på hvor mye man veier fra før. Som du sier tommelfingerregel, men har man mye ekstra fett kan det da gå fortere uten problem. Men den er vel for personer med «normal» vekt?

Et problem er jo at det er ikke så gøyt å trene om vinteren. Foretrekker helst at det er over 10 grader. Men gjerne litt regn.

Bli kvitt kiloene???? Hvem har vel ikke tatt litt amfetamin på en fest i en tung periode av livet?

27 11 2007
kandidaten

Du har vel snart kone, har du ikke?

Dersom du har mye fett bør du uansett ta kontakt med lege. Dersom du går ned mer enn 1 kg i uken kan du risikere at du mister muskelmasse også. Aller helst bør du jo trene samtidig, og muskler veier jo mer enn fett.

Trening om vinteren er så kjedelig at det er tabu. Jeg har aldri tatt kokain, men det forundrer meg ikke om du har gjort det.

6 12 2007
Mikaj

Jeg er ikke kristen, så det vil nok ta en stund til jeg får det.

Jeg og kokain? Det må vel være Dure du tenker på?

7 12 2007
kandidaten

Du kan jo gifte deg om ikke så lenge selv om du ikke er kristen.

Dure, ja. Det er vanskelig å skille dere, så like som dere er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: