TV2 krisemaksimerer angående Hydro

31 10 2007

TV2-nyhetene fremstiller Hydros nyinvestering i Qatar og mangelen på nytt industrikraftregime omtrent som en katastrofe for norsk industri. Nå er det ikke noe nytt at TV2-nyhetene fremstiller saker tabloid eller feilaktig, men denne reportasjen var irriterende.

25 milliarder kroner investeres visstnok ikke i Norge på grunn av at Hydro ikke får kjøpe billig strøm, noe de får i Qatar. Leif Sande, forbundsleder i forbundet Energi Industri sier at dette selvsagt er en fare for norske arbeidsplasser. Det er kanskje en fare for arbeidsplasser innen hans fagforbund, men det er ikke en fare for norske arbeidsplasser. Dersom ikke folk får jobb i industrien, kan de få jobb andre steder. At staten skulle kaste bort store beløp på å gi Hydro billig strøm er ille, det er tross alt alle andre som må betale regningen. At Qatar eventuelt skulle gjøre en slik dumskap er ingen unnskyldning.

Det Hydro burde gjøre er å forhandle seg frem til langsiktige energikontrakter med kommersielle aktører. Det har de valgt å ikke gjøre og gambler i stedet på at alle andre tar regningen. Det veddemålet bør helst ikke betale seg. Dersom man stadig skal gi fordeler til utvalgte bedrifter som ikke omstiller seg og tilpasser seg nye omgivelser står man i fare for å ødelegge incentiver til bedre og mer effektiv drift.

Dessverre er proteksjonismen igjen på fremgang overalt. Til og med «frihandelsbastionen» EU vurderer å begrense importen av kinesisk stål for å beskytte de 250 000 arbeidsplassene innen stålindustrien. Da er det opplagt ikke så viktig med de 7 000 000 andre industriarbeidsplassene, der mange er avhengige av billig kinesisk stål for å kunne drive lønnsomt. I tillegg straffer det de beste stålprodusentene, de som har omstilt seg og flyttet ut produksjonen.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

31 10 2007
Erlend K

Jeg er helt enig i grunnprinsippet. Også industrien må evne å omstille seg, og vi bør som alle andre produsere det vi er best til, relativt sett, uten subsidieordninger.. Samtidig må vi bare være obs på situasjonen som oppstår på når virkelig store fabrikker legges ned. Man bør ikke gi en subsidiestøtte til fabrikker som produserer deler av inngangspartiet på hus, men omstilling tar som regel litt tid. Det er jo ikke helt sånn at det er som vi fort kan få inntrykk av i vår lille boble at har ikke folk jobb det ene stedet, så får de jobb imorgen et annet sted… Men altså, i grunnen enig: Det er temmelig ugunstig å bruke skattebetalernes (altså ikke mine) penger på å produsere noe når man kunne produsert noe annet uten å bruke disse pengene…

Noe som riktignok er betenkelig med Hydros virksomhet i Qatar, er muligheten til å sno seg unna miljøkrav de hadde møtt i Norge…

http://www.krfu.no/page.php?mtid=6&elid=1086

Emiren er tydeligvis ikke like nøye på klima og sånn som det Jens tross alt hevder å være…

31 10 2007
kandidaten

Selvsagt er det riktig å ta hensyn, men det er en uhyre vanskelig balansegang. Det å for eksempel subsidiere en husinngangsdelfabrikk et sted i landet kan føre til at en annen husinngangsdelfabrikks planlagte ekspansjon må legges på is. De store bedriftene pleier også å gi sluttpakker som lindrer omstillingene. Omstillingene kommer før eller siden uansett, da er det greitt å ta dem med det samme. Vår lille boble er jo nå utvidet til også å omfatte friksjonsledighet.

Når det gjelder Qatar: Dersom alternativet hadde vært at Alcoa hadde bygget det samme verket med minst like forurensende teknologi, burde da Hydro fortsatt latt være å bygge? Ideelt sett er ikke bedrifter til for å ta samfunnsansvar, det bør komme andre steder fra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: