Dagens figur – Arbeidskraftens viktighet

30 10 2007

Nasjonalformuen viser veldig grovt sagt hva landet er verdt. Verdien bestemmes av den fremtidige velferden den kan gi oss. Mange tror antageligvis at oljen er viktigere enn den virkelig er. Faktisk utgjør ikke oljen i bakken (4 %) og oljen som er pumpet opp (1 %) mer enn 5 % av nasjonalformuen. I 2004 ble den totale nasjonalformuen anslått til 55,2 billioner kroner ikke medregnet alt som ikke har markedsverdi, for eksempel sunnmørsalper uten 45 meter høye kraftmaster.

Realkapital er ting som bygninger og maskiner. Disse er mye mer verdt enn oljeinntektene og utgjør 7 % av nasjonalformuen. Men mens oljen forsvinner og bygningene og maskinene må erstattes, har vi alltid arbeidskraften, med mindre vi uføretrygder og afp-er oss bort fra den. Solide 88 % av nasjonalformuen utgjøres av arbeidskraft. Så kan vi tenke på det neste gang tabloidene slår opp at nå kunne vi fått en halv million hver fra oljefondet og at for alle disse pengene kunne vi fått 25 000 Grandiosaer hver.

Nasjonalformue

Tallene er fra et foredrag med ekspedisjonssjef i Finansdepartementet, Martin Skancke.

Skancke listet også opp fire farer ved en oljeøkonomi. Nå er det nok ingen av disse som utgjør en spesiell fare for Norge. Vi har riktignok visse problemer med det første punktet, men hvor mye av dette som skyldes oljen kan man bare spekulere i.

– Dårlige investeringer. For eksempel storskala industriprosjekter som mest av alt gjennomføres på grunn av politisk prestisje. Eller at den gjennomfører store samferdselsprosjekter på tross av at de er fullstendig ulønnsomme.

– Dårlig finansdisiplin. Oljeinntektene kommer typisk formet som bell-kurve, altså blant annet en periode med rask økning, utflatning og så en like rask nedgang. Da er det selvsagt ikke lurt å bruke alt med en gang du får det. Victor Norman ble under en debatt med Siv Jensen så oppgitt at han grep fatt i penn og papir, tegnet ned figuren og gav den til henne. Uten synlig effekt så langt.

– Dårlig styring. Det er ofte en klar sammenheng mellom ressursrikdom og svakt utviklede institusjoner. Dette gir i sin tur økt risiko for korrupsjon. Korrupsjon er ganske lite utbredt i Norge.

– Dårlig fokus. Altså at fokuset blir for mye mot petroleum på bekostning av produktiviteten alle andre steder og på bekostning av arbeidsstyrken.

Kommenter

Reklamer

Handlinger

Informasjon

3 responses

2 11 2007
Mikaj

Når det gjelder Siv Jensen, som representerer klovnepartiet (de gjør og sier jo så mye rart) i norsk politikk slik jeg ser det, så har hun jo faktisk rett i denne saken, har hun ikke? Vi kan jo bruke realavkastningen av oljeformuen, noe som er større enn avkastningen av oljefondet. Riktignok er det vanskelig å vite hvor mye olje/gass vi har på norsk sokkel samt utvinningsgrad, så det sikreste er jo å gjøre som vi gjør nå. Allikevel… Hun har et poeng.

Sett med øynene til en vanlig nordmann så er ikke arbeidskraft en formue, det er bare noe man må gjøre for å få penger, mens oljefondet er mer konkret fordi det er «penger man har i banken», så at tabloidene finner på slik er vel ikke overraskende?

5% er jo en del. Hvis vi sammenligner med en 5% reduksjon i lønnsinntekt for Ola Nordmann så ville han merket det. Dessuten representerer jo oljen noe arbeidskraften ikke kan gi oss, muligheten for regjeringen til å putte penger inn i norsk økonomi uten å øke skattene.

Med tanke på Norges svake satsing på utdanning blir oljefondet desto viktigere.

2 11 2007
Mikaj

Et poeng jeg ikke støtter. Bare for å presisere det.

2 11 2007
kandidaten

Vi kunne vel brukt realavkastningen av formuen, men det er likevel en god idé å fase inn pengene gradvis. Om du vil ha en utfordring kan du jo illustrere en fullstendig innfasing i et Mundell-Fleming-DAD-SAS-rammeverk. God eksamenstrening. Spesielt i dagens situasjon med press i økonomien er det i alle fall ikke lurt å pøse på. I tillegg sparer vi jo noen milliarder ekstra og det trengs tydeligvis slik som politikerne huler ut den nye pensjonsreformen.

Det er ikke overraskende at tabloidene gjør det, nei. Det er ikke deres oppgave å bringe kunnskap til folket.

Utgiftene på statsbudsjettet for 2008 er 745 milliarder (petrosektoren holdt utenfor). Oljefondet vil ved utgangen av 2008 utgjøre 2 600 milliarder, altså 3,5 statsbudsjett. Ikke mye. I tillegg er pensjonsforpliktelsene større enn oljefondet, 4500 milliarder.

FrP i praksis er dessverre noe helt annet enn FrP på papiret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: