Ingenting er som en gratis lunsj

25 10 2007

BjorvatnDet mener i alle fall Kjetil Bjorvatn, som inviterte til samfunnsøkonomisk festaften på NHH i kveld med fri entre for studenter med interesse for samfunnsøkonomi, pizza og/eller pils. Selv svinset han rundt i lokalet med en Hansa i den ene hånden mens han tydelig mente at dette måtte vi gjenta. Ingenting er som en sosial professor. Som serverer gratis lunsj klokken 19.00.

Professor Øystein Thøgersen var førstemann ut og han virket ikke nevneverdig bekymret over den påståtte krisen som visstnok snart skal hjemsøke vår verdensøkonomi.

Subprimelånene utgjør i seg selv ca 13 % av amerikanske boliglån, men så lenge bare 13 % av disse igjen (altså totalt 1,7 %) blir misligholdt, og en del færre aldri blir betalt ned, utgjør disse $100-170 mill lite av et samlet boliglånsmarked på $10 mrd. Bjorvatn tolket dette som at Norges Bank, der Thøgesen sitter i styret, ikke rører renten på neste rentemøte. Dog sa han som vanlig dette med et glimt i øyet, så ikke sett penger på det.

DnBNors representant var ikke like optimistisk. «Åpen» kalte han det selv, det den gjengse mann ville kalt «har ikke peiling.» Mange fine grafer som kunne bety både det ene og det andre veltet over oss og etter å ha vært på skolen mer eller mindre siden klokken ble det til slutt en ørlite overdose, spesielt for en bachelorstudent på et arrangement primært for masterstudenter. Konsekvensene kan bli litt ulike avhengig av hvilken type krise vi er inne i, men heller ikke dagens andre taler gav inntrykk av at vi burde krisemaksimere.

———

Bjorvatns lunsj-utsagn er selvsagt en intendert oversettelsesfeil av Milton Friedmans «There’s no such thing as a free lunch.»

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

27 10 2007
Dure

Siden klokken hva da? 10?

1,7% er jo ikke all verdens, men det er jo en del penger det også. Dessuten har de vel også tap på andre typer lån. Det kommer vel an på hvor mye dette utgjør i forhold til de vanlige tapene, dessuten bestemmes jo utviklingen i aksjemarkedene av forventninger om fremtidige resultat og psykologi. Får nok folk hetta går det til bunnen av Dødehavet.

Om 10 mnd er du mastersrudent… Ikke lenge til.

27 10 2007
kandidaten

Klokken åtte.

Selvsagt er det penger, men ikke nok til å velte en økonomi. Alle lån har nok en innebygget tapspremie og forventede tap var nok høyere her enn for vanlige boliglån. Nå er hele dette markedet arrangert på en litt spesiell måte, med mellommenn som låner ut uten sikkerhet og igjen selger lån videre til blant annet investeringsbanker som så setter sammen investeringspakker med en blanding av ulike investeringer og med ulik kredittrating. Så har det vist seg at denne kredittratingen (fra Moody’s, Standard & Poor’s) har vært hinsides enhver fornuft og dette skaper naturligvis mistillit i markedene.

Det er ikke lenge til, men det blir en ny slik aften neste semester, da regner jeg med du også møter opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: