Globalisering – det beste siden Romerriket

16 10 2007

Victor Norman sier at globaliseringen er det beste som har hendt siden Romerriket. Og når Victor Norman åpner munnen, bør man lytte. Jeg har tidligere nevnt rapportene om globaliseringens virkning for Norge og verden som Norman har skrevet sammen med Kjetil Bjorvatn, Stig Tenold og Linda Orvedal, og det er på bakgrunn av denne forskningen Norman uttaler seg. Kort sagt:

– Verdien av globaliseringen på verdens bruttonasjonalprodukt er 3 til 5 ganger så sterk som effekten var å åpne det nordamerikanske kontinent for europeere og asiater for 150 år siden.

– Gevinstene for Norge er ekstra store. Vi produserer mye energi, norsk industri konkurrerer i liten grad med indisk og kinesisk industri og vi har, i motsetning til mye av det øvrige OECD, store kapitalinntekter fra resten av verden (og kapital blir mer lønnsomt). Norske direkteinvesteringer i utlandet (FDI) blir mer lønnsomme og kommer til å gå fra å utgjøre 10 % til å utgjøre 60 % av dagens valutainntekter.

– Oljeeventyret har løftet inntektene til Norge med 10 prosent permanent. I 2065, da mye av globaliseringen er ferdig, vil Norges inntekter være 40 prosent høyere på grunn av globaliseringen. Gevinsten er at vi kan skaffe oss ferdigvarer med mye mindre ressursinnsats enn i dag.

Denne uken frigir også IMF en rapport om økte ulikheter ved globalisering. Gary Becker (som vant nobelprisen i 1992 og som også er en mann man bør lytte til) gir sin kommentar her, mens hans medblogger, Richard Posner (som enda ikke har fått prisen, men som også er verdt å lytte til) gir sin kommentar her. Selv om IMF-rapporten nok taes til inntekt for globaliseringsskeptikere, er vi nok alle fire enige om at dette er feil.

Becker sier at globaliseringen virker grunnleggende positivt for utviklingsland. Selv om ulikhetene øker, gir globaliseringen stor vekst i inntekt pr. innbygger (per capita income). Og inntekten vokser for alle, men mest for høyt utdannede og godt bemidlede. Større handel alene skulle ha minsket inntektsforskjellene innad i utviklingsland, men FDI og overføring av moderne teknologi (internett etc) spesielt, favoriserer de høyt utdannede.

Mange, Becker og Norman inkludert mener at for store forskjeller ikke er bra, men globaliseringen øker altså inntekten både til lavt og høyt utdannede. Posner er ikke nødvendigvis helt enig, men ser problemet med at for store forskjeller kan skape andre enn økonomiske problemer, og det er nok det flere av oss andre også tenker på. Avkastningen på humankapital øker, og det er ikke overraskende at høyt utdannede tjener relativt mer. Hvorfor reises det da kritiske røster når alle tjener på globaliseringen? Når det gjelder utviklingsland mener Becker at kritikken kommer spesielt fra land som har gjort en dårlig jobb med å utdanne folket og at de dermed kommer relativt dårligere ut og at det ikke er globaliseringen i seg selv som skaper problemene. Posner poengterer et annet viktig faktum: innad i et land vil det, selv om totalgevinsten er positiv, både være vinnere og tapere. I Norge vil for eksempel bønder tape, derfor ser vi at de kjemper imot frihandel.

Norman har også sagt at de norske forskjellene som kommer til å oppstå, at kapitalavkastningen øker voldsomt mens lønnsinntektene går noe ned, kan løses med omfordelingsmekanismer. For den totale virkningen av handel er gevinst.

Normans presentasjon som han holdt for YS finnes her. Det er ikke så mye tekst, men grafer kan si mer enn tusen ord. Ser også at jeg ikke er den eneste som liker House.

Kommenter

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

24 10 2007
Dure

Hva hvis han bare åpner munnen for å puste? Lytter du da til pusten hans?

Hva hvis produksjonen skyves så mye mot skjermet sektor at vi får problemer med utenlandsk valuta når det er slutt på oljen?

24 10 2007
kandidaten

Hvordan mener du vi skulle fått problemer med utenlandsk valuta? Valutainntektene fra FDI øker for eksempel veldig mye, om det er noe i den retning du tenker på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: