Singelmatematikk

13 10 2007

Fant denne tegneserien hos Örn for et par dager siden (klikk på for å se full størrelse):

DatingPools

og tenkte at «dette er interessant for en singel herre.» Så jeg oppsøkte SSB sine sider og hentet ut litt statistikk over det norske folk etter kjønn, alder og sivilstand og plottet dataene for single, ugifte kvinner i et diagram. Og det er selvsagt ikke helt uventet at antallet ugifte avtar med alderen:

Singelmatematikk1

Men det er også korrekt, som herren i tegneserien så korrekt påpeker, at den smådesperate piken ikke bør ha panikk, for det er nemlig ikke som 26-åring man har flest å velge blant. Dette fenomenet inntrer når vi legger til grunn regelen om at det bare er akseptabelt å date de som er i en viss aldersmessig nærhet av seg selv. Dette er kjent som «Standard Creepiness Rule» [1], der du som 18-åring kun kan date de mellom 16 og 22, mens du som 30-åring kan date de i intervallet 22 til 46, altså en klart større aldersmessig spredning. Mer plotting gir menn et mulighetsområde som skissert under.

Singelmatematikk2

Verdt å merke seg er at dette kun inkluderer ugifte, altså verken enker eller skilte. Dersom de inkluderes, flyttes toppunktet enda et par år opp, men akkurat her er det 29-30 år som er den alderen da menn har flest å velge i. Nå har jeg ikke plottet dataene for kvinners muligheter, men et uhyre raskt sveip over dataene synes å tilsi at menn gifter seg når de er noe eldre, og at kvinner har det største utvalget når de er godt over 30. Så det så.

Men altså: finnes det en vakker pike i utkanten av bellkurven som er singel?

———-

[1] Standard Creepiness Rule: Gitt ens alder er det bare et visst aldersintervall hvor det er akseptabelt å date andre innenfor. Ut fra formelen i tegneserien kan vi også utlede den nødvendige øvre grense. Aldersintervallet er dermed gitt ved

Singelmatematikk3

[2] Som enhver god økonom har jeg noen forutsetninger: ingen lavalder (stort sett betydningløst) samt at alle ugifte er single. Det siste er en forutsetning som neppe holder mål, men det er ikke urimelig å anta at den nederste kurven vil ha en lignende form, selv om den muligens vil generere et annet toppunkt.

Kommenter

Reklamer

Handlinger

Informasjon

10 responses

14 10 2007
virrvarr

Fantastisk å se at xkcd-stripen og regnestykket blir tatt videre.
Som godt gift 20-åring er det dog bare skillsmissestatistikken jeg behøver å bekymre meg over ^-^

14 10 2007
kandidaten

I så fall kan du trøste deg med at i alle fall den amerikanske skilsmisseraten stadig er fallende.

Og ikke så ille at det ikke er godt for noe: skilsmisse kan være bra for deg.

Når det gjelder norske forhold har antallet skilsmisser holdt seg rimelig stabilt rundt 10 000 i året siden 1990.

14 10 2007
Esquil

to bra tema i ett 🙂

creepiness-regelen i sex og singelliv var vel å ikke date noen du kunne vært mora til på lovlig vis. altså egen alder minus 16 år 9 mnd. Noe som altså er creepy til man blir 47, i følge denne regelen?

syns formelen er tilpasset seksuell lavalder (man kan ikke her være eldre enn 16 for å date en 15-åring,) og så er den bare gjort lineær oppover uten videre hensyn. 19 & 16 er creepy, 79 & 44 er creepy, og jeg skjønner jeg må passe meg på alle måter når jeg mailer virrvarr …

jeg vil si creepy er feil ord, heller bygdedyr-korrekt grense.

14 10 2007
abre

Den øvre grensen din forutsetter at aldersforskjell er symmetrisk mellom kvinner og menn. I virkeligheten er det som regel mannen som er eldst.

Selv er jeg 44. En nedre grense på 29 høres greit ut (selv om det ikke hadde vært noe «creepy» ved det om hun var enda noen år yngre). Men en kjæreste på 74!? Nei, da får det heller være det samme. 🙂

14 10 2007
Iskwew

NB. Ugifte inkluderer vel også samboende? Jeg tror du overdriver mulighetsområdet.

14 10 2007
kandidaten

Esquil:
Det blir et sted mellom 47 og 48 år, ja. Dersom datebar minstealder alltid skal være egen alder minus 16 år 9 mnd får det ganske absurde utslag i ung alder.

Formelen fungerer rimelig bra på seksuell lavalder. 17-åringer kan også bli sammen med 15-åringer (15,5), men så bokstavtro bør uansett ikke loven tolkes. Forresten kan 14-åringer kun bli sammen med 14-åringer mens for de som er 13 år og yngre, vil minstealderen bli høyre enn maksalderen.

abre:
Takk for innspill, men da måtte du vel satt opp et formelsett for hvert kjønn? Si at kvinnen er 26 og at maksalderen er 38. Dersom hun da finner seg en mann på 40 blir hun creepy for ham dersom kun den siste delen endres. Kjønnsdifferensierte formler?
Kvinner: (A/2)+8 og (A-6)*2 og
Menn: (A/2)+6 og (A-8)*2 ?

Så det at de pussigste utslagene var oppover i alder, som 32-åring kan du «trygt» finne deg en 50-åring.

Isk:
Ja, det involverer alle som ikke har vært gift/partnerskap tidligere, alt fra samboende, homofile til aseksuelle. Så tallene er overdrevet, ja.

24 10 2007
Dure

Opløftende. (Ja, med en p). Men rute 4 i tegneserien er bekymringsfull.

I went down,down,down
and the flames went higher.
And it burns,burns,burns

24 10 2007
kandidaten

Nei, den er oppløftende. Et sted, på en lesesal, langt, langt der ute, sitter en vakker matematikerstudine og venter på meg, en pike som forstår Eulers identitet ved første øyekast og synes det er noe av det vakreste som finnes.

27 10 2007
Dure

Er det slikt du bruker fritiden på? Du er jo galere enn meg. Men du må jo finne henne? Mathematical beauty i dobbel forstand eller? 🙂

27 10 2007
kandidaten

Å finne vedkommende blir jo problemet. Mathematical beauty i så definitivt dobbel forstand. Godt poeng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: