Langeland, olje og euro

29 08 2007

Mangt har vært sagt om Hallgeir Langelands innlegg i Dagens Næringsliv for to dager siden der han blant annet skrev:

«Hver dag selger Norge store verdier ut av landet i form av olje og gass. For disse varene får Norge betalt i dollar.

Utfordringen er at dollaren blir stadig mindre verd. For seks år siden var dollaren på åtte kroner, i dag er dollaren under seks kroner – ned en fjerdedel på få år. […]

Norske inntekter er i hendene på en i beste fall ustabil valuta. Oljen bør derfor selges i euro, ikke dollar.»

Blant annet har Gunnar Stavrum levert en totalslakt på sin blogg. For det er naturligvis ikke slik at å selge ett enkelt fat olje i euro i stedet for i dollar gjør oss rikere, da ville alle solgt i euro og prisforskjellene ville fort forsvunnet. Det må være slik siden dollarsummen vi får kan veksles om til euro med en gang etter at vi har mottatt den. Oljeprisen er en fastsettes av tilbud og etterspørsel og har ingenting med valutakurser å gjøre.

Det er derimot andre og mer interessante spørsmål bak Langelands innlegg. Det første dreier seg om Langeland egentlig har andre motiver og det andre, mest interessante, spørsmålet dreier seg om dollaren blir påvirket alle vi bytter til euro som betalingsmiddel, slik ikke bare Langeland, men også blant andre Iran ivrer for.

For det første: Langeland har definitivt andre motiver. Som USA-hater som har forestått Fidel Castro til fredsprisen har han trolig sterke interesser i alt som kan føre til at USA svekkes. Dersom man hadde gått bort fra dollar som oljevaluta i stor skala (altså ikke bare Norge) virker det ikke urimelig at det kunne gitt signaleffekter om en svekking av viktigheten av den amerikanske økonomien.

For det andre: I følge professor Steve Kyle ved Cornell University er det ingen sammenheng. Det har ikke noe med hvilken valuta man handler i, det har snarere noe med hvilken valuta man holder formuen i. Dersom Norges Bank og de andre oljeeksporterende lands sentralbanker derimot ønsker lavere beholdninger av dollar vil de selge unna og dollaren vil da falle (depresiere) i verdi. Brad Setser er enig, men likevel ikke helt enig og har sin egen teori: Mange oljeeksporterende land har fremdeles bundet valutaen sin mot dollar (det kan endre seg), det vil si at dersom dollaren faller, så faller også deres valuta. Dermed holder de på store dollarreserver for ikke å svekke sin egen valuta. Det oppstår likevel en viss vridning i retning av å holde formuen i dollar og det kan få innvirkning på dollaren om euro blir verdensvaluta. Han advarer dog om at alt dette må taes for hva det er: en teori.

Interessant er det i alle fall. Interessant og slett ikke så enkelt som Langeland kanskje vil ha det til. Jeg forstår det langtfra fullt ut og det ser jeg ikke for meg at Langeland gjør heller.

Reklamer

Handlinger

Information

3 responses

5 09 2007
Iskwew

Jeg lurer på om noen har tenkt over at vi er en eksportnasjon, og at om teorien stemmer, og EUR styrker seg, så går det fort rett vest med konkusrranseevnen?

6 09 2007
kandidaten

Jeg for min del lurer på om noen har tenkt i det hele tatt. Jeg kan ikke se at det er gjort i dette tilfellet. Men dersom teorien stemmer kan vi vel selge eksportvarene våre i… tja, f.eks… ISK? 🙂

Dog, hadde Langeland fått styre hadde han nok gjeninnført en politikerstyrt sentralbank. Akkurat dét skal vi nok være glade for ikke skjer.

14 09 2007
Oljedirektør Hallgeir Langeland? « Kandidat Weinbergs blogg

[…] Så du mener at du tror du kan gjøre en god jobb som oljedirektør? Klokkertro på seg selv, altså. Jeg tror så gjerne Langeland på at han har gode kontakter i alle de nevnte miljøer. Jeg tror nok også sterkt at han ønsker en sterkere politisering av Oljedirektoratet. Det jeg derimot ikke har så stor tro på, er at Langeland bør ha noe som helst befatning med en rolle som betyr at han kan få avgjørende innflytelse. Tidligere i høst var som kjent Langeland ute med revolusjonerende tanker om hvordan vi burde handle oljen vår, tanker som ble omfavnet av såvel Gunnar Stavrum, Iskwew som meg selv. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: