Alternativkostnaden ved biodrivstoff

24 08 2007

En artikkel i New Scientist for noen dager siden heter så mye som «Forget biofuels – burn oil and plant forests instead.» Muligens en litt oppsiktsvekkende påstand, men kritikken mot biodrivstoff er ikke av ny dato. Blant annet aleksleet har et interessant innlegg om biodrivstoff.

Denne gang er det noen forskere som mener at det beste er å effektivisere utnyttelsen av fossilt brensel og heller plante skoger fremfor å produsere biodrivstoff. Og grunnen?

«The reason is that producing biofuel is not a «green process». It requires tractors and fertilisers and land, all of which means burning fossil fuels to make «green» fuel.»

Det verste er om man hugger ned skog for å plante avlinger som det skal lages biodrivstoff av:

«They found that reforestation would sequester between two and nine times as much carbon over 30 years than would be saved by burning biofuels instead of gasoline. «You get far more carbon sequestered by planting forests than you avoid emissions by producing biofuels on the same land.»

Et viktig poeng er dog hva man lager biodrivstoff av. Utfallet kan bli positivt dersom man kan lage det av andre ting enn det for eksempel jordbrukslobbyen ønsker.

(via Vox Baby)

Reklamer

Handlinger

Informasjon

4 responses

25 08 2007
Mikaj

Fossilt brensel vil ta slutt, så vi må jo over på noe nytt. Da er vel kanskje hydrogen- og fisjonteknologien kommet så langt at vi kan dra nytte av det. Mener å ha sett noe om en isotop av et eller annet grunnstoff vi nesten ikke har her, men som det er utrolig mye av på månen eller mars eller noe slikt. Dette er fortsatt på forskningsstadiet, men ser visst veldig lovende ut. (Selvfølgelig er det også noen som mener det motsatte). Var noe med at det er lettere å kontrollere de enorme energimengdene med dette grunnstoffet.

Jeg er vel enig med deg og de. Bra å effektivisere utnyttelsen av fossilt, ikke bra å hugge ned for mye skog. Man kan vel lage det av mye rart, stemmer ikke det? Rester etter diverse matoljer bl.a. Dette produseres jo uansett, så hvorfor ikke bruke dette?
Noe annet er jo hvor mye (f.eks) korn som produseres ift det som trengs. Hvis afrikanerne skulle finne på å satse på dette i stedenfor å fø befolkningen ville det vært svært dumt. Mugabe kunne sikkert funnet på noe slikt.

25 08 2007
kandidaten

Og noe nytt kommer til å ta over når oljen blir en så sparsom ressurs at prisene går til himmels. Akkurat det er ikke noe å bekymre seg over, da er det verre med miljøutfordringene.

Joda, biodrivstoff kan lages av mye rart. Noen har sågar nevnt søppel som et alternativ, men det er ikke noe jeg har detaljkunnskaper om. Hvorfor ikke bruke det? Lobbyvirksomhet. Jordbruksprodukter med liten energi kan fort bli brukt i produksjonen på grunn av slike organisasjoner. Det er flere enn Mugabe som ikke tenker helt klart.

27 08 2007
Erlend K

Det jeg tenker om denne saken er følgende: I store deler av det vakre, men akk så langstrakte, landet vårt, er man avhengig av å bruke bil, fordi kollektivløsninger aldri blir effektive. Men biltrafikken er en stor kilde til CO2-utslipp, og derfor må bilene begynne å bruke noe annet som drivstoff istedet. Hele verden kan ikke bytte ut bensin med biodrivstoff. Til det er vel verdens jord- og skogbruksarealer for små. Altså må bilene etter hvert benytte noe annet, og det jeg ser som det eneste realistiske alternativet akkurat nå er hydrogen. (Evt elektrisitet hvis bruksområdet er kortere reiser, eller noen finner en måte å lade opp batterier atskillig raskere enn i dag..)

Det er flere bilprodusenter som er klare til å begynne å masseprodusere hydrogenbiler, men problemet er jo infrastrukturen.. Kanskje er det lettere å få bensinstasjonene til å tilby biodrivstoff. Jeg er forsåvidt positiv til biodrivstoff i forhold til at det er veldig mye bedre enn det vi bruker i dag. Men jeg er samtidig overbevist om at den langsiktige løsningen nok ikke ligger der. Den ligger – sånn jeg ser det pr nå – i hydrogendrivstoff…

Noe annet er forsåvidt å bruke biobrensel f.eks. til oppvarming. Man klager jo på at kulturlandskapet gror igjen. Men hvis f.eks. man bytter ut forurensende oljefyrer med biobrenselovner i alle kommunale bygg, så får mange i distriktene også en nyttig inntektskilde. Huhei…

27 08 2007
kandidaten

Noe av problemet med biodrivstoff er at noe av det lages av energiineffektivt materiale, blant annet på grunn av sterke lobbygrupper. Slike rent seekers blir vi dog aldri kvitt.

Det som i alle fall er mer sikkert er at det finnes mer treffende miljøtiltak enn biodrivstoff laget av slike planter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: