Valgkampåpning på NHH

22 08 2007

Her følger noen korte tanker angående kveldens debatt i aulaen på NHH:

I kveld var det valgkampåpning her på NHH med rikspolitikerne Siv Jensen, Erna Solberg, Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg samt kommunepolitikerne Terje Søviknes, Rune Gerhardsen og Herman Friele. Første del av debatten dreide seg om Ditlef-Simonsen, barnehager, eldreomsorg og skole, men alt dette kom helt i skyggen av Terje Søviknes totale overkjørsel av Rune Gerhardsen i debatten de to imellom (da er det snakk om det totale bildet). Aldri noengang har jeg sett råere knock-out av en norsk politiker enn den Søviknes serverte og aldri har seg sett en norsk politiker bli satt så grundig på plass som det Gerhardsen ble. Men vi begynner med begynnelsen:

Per Ditlef-Simonsen

Er det ikke snart nok nå? Det hele ble en pinlig seanse der Stoltenbergs svarte betaling av dagmamma som ventet ble tema. Det er ingen stor sak for en valgkamp, ei heller er dette. Ditlef-Simonsen er på vei ut av politikken, og nå før valget burde det viktigste være å se fremover, ikke bakover.

Barnehager

En av ytterst få ting Erna Solberg fikk til under debatten, var å peke på regjeringen og Øystein Djupedals noe suspekte regnemåte for å få full barnehagedekning (man teller bare med søkere før en viss dato). Resten av debatten hadde hun store problemer med å få til noe som helst og hun endte som debattens taper. Jensen og Stoltenberg kranglet sin vane tro som et gammelt ektepar og la med det grunnlaget for Kristin Halvorsen som debattens beste (men langtfra noen vinner), selv om også hun hadde for enkle retoriske poenger.

Siv Jensen mente at det eneste måten småbarnsforeldre kunne få full valgfrihet på var om de selv fikk disponere det tilskuddet som i dag går direkte til barnehager; en barnehageplass koster 10 000, der det offentlige betaler ca 8 000 og foreldrene 2 000. Jensen ønsket å gi disse pengene til foreldrene slik at de fritt kunne velge barnehage/dagmamma/være hjemmeværende. Hun har helt rett i at det er den eneste måten å sikre fullstendig valgfrihet på, men det det også skaper, er økt alternativkostnad ved arbeid, altså økte incentiver for kvinner til å være hjemme i stedet for å jobbe.

Eldreomsorg

Kristin Halvorsen fikk spørsmål om hvorfor det var greit med private tilbydere i barnehagesektoren men ikke med private tilbydere i sykehjemsektoren. Hun prøvde seg med et noe pussig resonnement (dette var en av de gangene hun virkelig var utpå glattisen) der hun forutsatte at de kommunale sykehjemmene skulle privatiseres, ikke at det kunne åpnes for nye tilbydere slik tilfellet er med barnehagene. Ingen av de to sosialistene sa noe som helst om hva som var et såpass åpenbart skille på barnehagesektoren og omsorgssektoren at de måtte forskjellsbehandles så til de grader (annet enn Stoltenbergs fornærmende utspill om at offentlige hjemmehjelper gjør en bedre jobb enn private). Mer overraskende var det at Jensen og Solberg ikke fikk presset frem en skikkelig forklaring.

Stoltenberg prøvde med sin vanlige retorikk om at eldreomsorg ikke egner seg for markedstenking, men han sliter med å overbevise. Muligens fordi han er samfunnsøkonom og snakker mot bedre vitende, muligens av andre grunner. Det er liten grunn til å tro at konkurranse i denne sektoren skulle føre til noe annet enn konkurranse i andre sektorer: bedre ressursutnyttelse og bedre og billigere tjenester. Halvorsens kommentar om at eldreomsorg ikke var en vare slik som pølser og lomper var et skrekkelig billig forsøk på å score et poeng.

Skole

Her burde Erna Solberg briljert, SV har sviktet skolen og Høyre står igjen som det beste skolepartiet, men heller ikke i denne delen greide Solberg å skaffe overtaket. Regjeringspartienes satsing på gratis læremidler, der PC ikke er derfinert som et læremiddel var omtrent det eneste minneverdige fra denne delen. Ekteparet Jensen og Stoltenberg hadde også sitt å si: Jensen prøvde seg på SVs løfte om varm skolemat og Stoltenberg parerte at regjeringen ikke hadde lovet annet enn frukt og at det snart kom.

Søviknes og Gerhardsen

Det er ikke så mye å si som ikke er sagt: Søviknes rundjulte Gerhardsen. Da Søviknes lurte på hva Gerhardsen og Ap hadde fått til i eldrepolitikken de siste ti årene og Gerhardsen svarte fritt sykehjemsvalg var det som om man så på Søviknes at han tenkte «der fikk jeg deg, nå skal jeg knuse deg.» Da hadde Gerhardsen allerede i sin vante stil hamret i vei om hvor forferdelig private tilbydere er i forhold til offentlige. Når dette klippet legges ut på nrk.no anbefales alle å få det med seg.

Alt i alt en ikke så aller verst kveld.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

22 08 2007
Erlend K

Var det ikke fritt sykeHJEMsvalg..? Ikke at det spiller så stor rolle. Duellen var helt kostelig uansett..! Makan til nedsabling har jeg knapt sett, tror jeg. 😀

23 08 2007
kandidaten

Jo, det stemmer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: