Lysbakken tar av

19 08 2007

Det er fart i Audun Lysbakken, det skal han ha. Så får det heller være at han står i full revers. Lysbakken blogger selvsagt også og er nå tydeligvis ekstatisk over at regjeringen har bestemt seg for å nasjonalisere vannkraften. At det finnes andre, og bedre måter å sikre kontroll og inntektsgrunnlag på kan få ligge, men et par av Lysbakkens påstander er morsomme:

«fredagens vedtak om at bare det offentlige skal kunne eie norsk vannkraft er det råeste vedtaket den rødgrønne regjeringen har gjort i sine snart to år ved makten. Det viktigste også, tror jeg. […] (i dag er 7 prosent privat eid).»

En veldig liten del av vannkraftressursene er privat eid (noen er sågar ikke omfattet av lovendringen fordi de kom før hjemfallsretten ble innført) og at en gradvis nasjonalisering av disse skal være det viktigste næringspolitiske trekket denne regjeringen har gjort kan umulig være et kvalitetstegn for regjeringen. At det er et kvalitetstegn for alle andre parter er derimot sikrere.

«Det var kanskje ikke slik de hadde tenkt seg det, ESA-byråkratene i Brussel. Men dommen åpner faktisk for fullt offentlig eierskap.»

Antageligvis vet Lysbakken at denne dommen ikke har noe med nasjonalt eierskap eller ei å gjøre, men at private og kommuner skal likebehandles. SV er for likebehandling stort sett overalt ellers, hvorfor ikke også her? For eksempel er de for private barnehager, men strøm er kanskje viktigere enn barn.

«Norsk vannkraft er en evig, miljøvennlig, inntektsmaskin. Gjennom vedtaket sikrer regjeringen at den skal finansiere velferden i framtiden, og ikke selges ut til privat profitt. […] Hadde vi i dag hatt en borgerlig regjering ville den helt sikkert åpnet for privatisering, noe som ville tappet felleskapet for enorme verdier.»

Antageligvis vet også Lysbakken at det finnes særskatter og at slike er innført i oljesektoren. Oljeselskapene betaler for eksempel 50 % særskatt i tillegg til selskapsskatten på 28 %, altså 78 % i samlet skatt. Det hadde man også kunnet gjøre innenfor kraftsektoren dersom hensikten er å finansiere fremtidig velferd. Konkurranse fører til bedre utnyttelse av ressursene, så dersom Lysbakken allerede nå kan fastslå konsekvensene av både nasjonalisering og privat eierskap burde han publisere resonnementet, det kan være nobelprismateriale. En stortingsrepresentant tror forhåpentligvis ikke at man privatiserer bare for å privatisere.

«Når regjeringen våger å røre ved de økonomiske interessene til privat kapital utløser det sjokkerte reaksjoner fra deler av næringslivet, og deres venner i Høyre og Frp.»

Jeg regner med det bare er slurv fra Lysbakken som gjør at dette kan oppfattes som at Høyre og FrP er kjøpt og betalt av «den private kapitalen.» At Høyre og FrP ofte mener det samme som næringslivet er kanskje et tegn på at det er SV som gjør noe galt (med mindre man har et bilde av privat kapital som den store, stygge ulven)?

«Det er ingen tvil om at regjeringen har folkeflertallet i ryggen, både når det gjelder opsjoner og vannkraft.»

11 % synes næringsministeren har håndtert opsjonssaken bra. Det er litt spesielt med tanke på at regjeringen har inntatt to standpunkter i opsjonssaken: først var det greit og styreleder Reinås hadde full tillit før han en uke senere fikk beskjed om at han måtte pakke sekken. At staten som eier ikke alene hadde flertall, at staten som eier brøt loven og at staten som eier brøt prinsipper om god eierskapsstyring er tydeligvis underordnet.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: