Jan Tore Sanner syter

15 08 2007

Jan Tore Sanner syter i e24 i dag over at finansminister Kristin Halvorsen ikke tar ansvar for at renten går opp. Jeg er ikke helt sikker på om jeg kjøper den kritikken. Greit nok, finansminister Halvorsen trumfet gjennom et ekspansivt budsjett under en høykonjunktur – det har aldri og kommer heller aldri til å bidra til lavere rente. På den andre siden er det mest ansvarlige en finansminister kan gjøre å ikke gjøre noe med renten, men overlate den til andre, altså Norges Bank og Svein Gjedrem.

For gjør det noe at renta går opp? For privatpersoner gjør det selvsagt det, men det kan ikke være et mål å holde renta er lav for enhver pris. Høyere rente er et virkemiddel for å avkjøle en økonomi med store investeringer, høyt forbruk og lav arbeidskraft og hindre den fra å koke over, ikke for å sikre at folk får betalt ned de altfor dyre boligene sine (som blir enda dyrere dersom/når renten er satt for lavt). Dersom Gjedrem ikke hadde fulgt opp sitt mandat og hadde latt renta ligge lavt ville det blitt bygget enda flere forretningbygg og kontorgårder, vi (velgerne) ville tatt opp større lån, kjøpt større hus og nytt kjøleskap med isbitmaskin og mangelen på arbeidskraft ville gitt store problemer i næringslivet og dermed også for folk flest. Dette varer selvsagt ikke evig; plutselig er det altfor mange kontorlokaler og alle har nyoppussede hus med nye kjøleskap og fallet i økonomien blir mye kraftigere enn dersom pilot Gjedrem hadde forberedt oss på en myk landing.

Heldigvis for Sanner finnes det ikke noe fasitsvar på rentespørsmålet. Rentevirkninger er utrolig komplekst og om vi er i en høykonjunktur eller i en nedgangskonjunktur finner vi ikke ut før i etterkant. Det gjør vi heller ikke med spørsmålet om renta er satt for høyt. Gjedrem har også et inflasjonsmål han skal styre etter, men hvor presist er dette målet? Den innenlandske prisstigningen er for eksempel mye kraftigere enn den totale (inkludert importvarer) og svingninger i boligmarkedet taes ikke hensyn til når Norges Bank måler inflasjonen. Rentepolitikken er altså ikke perfekt. Poenget er uansett at høyere rente ikke nødvendigvis er negativt.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

15 08 2007
Mikaj

Har du aldri ferie? Du skulle hatt sommerjobb i DN, E24 eller noe slikt.
En isbitmaskin hadde vært noe, kanskje han bør sette ned renten.
Er du klar for Fløyen?

15 08 2007
kandidaten

Jeg har da akkurat hatt ferie. Nå er jeg i full sving med å oppdra unge, lovende økonomer. Det klarer de strengt tatt utrolig godt selv, så jeg har egentlig fremdeles ferie.

Fløyen? Vi må i alle fall vente til en dag det ikke regner like mye som i dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: