Community Shield og svartebørs

9 08 2007

Community Shield på Wembley. En betydningsløs kamp som dog innleder den engelske sesongen. Siden jeg først var i London slo jeg til og kjøpte billett på svartebørsen. Om det var verdt pengene? Definitivt: Jeg fikk sett United på Wembley, jeg fikk sett russerne tape, jeg fikk sett straffesparkkonkurranse og jeg gjorde noe Trond Giske ikke liker. Det blir ikke stort bedre enn det. Jeg liker fotball og Trond Giske liker ikke svartebørs. Det ble en god dag.

Først et pent bilde: Edwin van der Sar redder straffespark:

Edwin

Trond Giske ønsker nemlig at svartebørssalg skal forbys fordi «vi ønsker at store konserter og fotball skal være for alle og ikke for de få og da må vi sørge for at billettene er tilgjengelige til lavest mulig pris.» Da, kjære Trond Giske, må du bygge større stadionanlegg. Eller dele ut rasjoneringskort. Det er ganske enkelt: tilbudet av billetter er konstant og perfekt uelastisk. Med andre ord kan du endre prisen så mye du vil uten at det endrer tilbudet. På Wembley får du bare inn et visst antall personer og så er det ikke plass til flere. Etterspørselen varierer derimot med billettprisen:

Wembleymikro

Ved en «billig» billett (for eksempel £30 – tilfeldigvis pålydende verdi) er det kanskje 170 000 som ønsker å gå på kampen. Da, kjære Trond Giske, er kanskje billettprisene «lavest mulig,» men hva hjelper vel det når 90 000 ikke kommer inn på stadion? Dersom likevektsprisen (altså der prisen er slik at like mange aksepterer prisen som det er plass til på stadion) egentlig er £80, går FA glipp av mye penger, samtidig som det nødvendigvis må åpne for svartebørshandel (lovlig eller ei). Og siden ikke alle som kjøper til £30 er villige til å selge, må nødvendigvis svartebørsprisene være høyere enn £80. Enda høyere blir de naturlig nok av at det ikke finnes noe organisert marked for omsetning av annenhåndsbilletter og/eller dersom selger i en situasjon der svartebørshandel er ulovlig legger på en risikopremie på toppen av det han ellers ville tatt.

Så finnes det selvsagt grunner til at FA selger billettene til lavere priser enn det de burde:

For det første er det velkjent at det er folk fra de lavere samfunnsklasser som skaper den beste stemningen. Dersom FA ønsker god stemning er det riktig å subsidiere denne. I hvilken grad, blir en avveining de må ta. For det andre har klubbene krav på så og så mange billetter som de først selger til sine medlemmer, altså en form for lojalitetsrabatt. Disse billettene kan medlemmene enkelt selge videre med en pen fortjeneste. For det tredje ville det trolig bli rabalder dersom FA virkelig tok £80, tenkte kun på inntekter og ikke brydde seg om hvem som gikk på kampen. Supporterne har selvsagt sin egen organisasjon som kan lage bråk.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

6 responses

13 08 2007
Mikaj

Kom til å tenke på kampen halv 7. For sent. Irriterende, spesielt med det resultatet.

Når det gjelder svartebørs er jeg vel litt uenig med deg. Giske sliter kanskje litt med fomuleringene. Jeg er med på analysene dine, fin graf forresten, men er det riktig at det skal være slik? Problemet er vel at svartebørshandlerne kjøper opp så mange billetter de får tak i bare for å selge dem videre til en skyhøy pris. Giske mener vel at det er bedre at de som kommer først i køen får billettene fordi de vil gå på kampen, ikke for at flere tusen billetter skal selges videre til de som har penger. Man kan selvfølgelig si at dette er en tjeneste som sørger for at de som har nok penger kommer inn uansett. Dessuten vil svartebørshaiene få et produsentoverskudd, men du har ikke grunnlag for å si at overskuddet blir større med svartebørshandel enn uten. Men det Giske tenker på er nok, som sagt, det moralske, er det riktig at har du nok penger skal alt være mulig? Hva med arbeideren som stod i kø i mangfoldige timer og måtte se svartebørshaien rett foran seg i køen stikke av med de siste 20 billettene? (Tenkt tilfelle). Fotball er mer enn penger.

Kan jeg få spørre om hvor mye du betalte? 80£?

15 08 2007
kandidaten

Om det er riktig å ta så høye priser er et diskusjonsspørsmål (og sikkert grunnen til at ikke FA tar det de kunne tatt). Økonomi sikrer effektivitet, ikke rettferdighet.

Om du innfører restriksjoner (maks fire billetter hver etc.) reduserer du omfanget av svartebørshandelen, men helt kvitt den blir du aldri. Jeg sier ikke at produsentoverskuddet blir høyere med svartebørshandel enn uten, men det blir en overføring av overskuddet fra FA til svartebørshandlerne.

Giske tenker nok alltid på det moralske, men moral er ikke et absolutt, objektivt gitt begrep. Det burde ikke være opp til Giske, men til arrangøren, i hvilken grad svartebørshandel burde vært mulig. Fotball blir forresten mer og mer penger. (Arbeideren kunne kanskje bestilt billetter på nettet?)

Du kan spørre og få til svar at prisen lå godt over £80.

15 08 2007
Mikaj

100£?

15 08 2007
kandidaten

Jeg har vel svart 🙂

19 08 2007
Dure

100£ ja, håper dere hadde gode plasser.

19 08 2007
kandidaten

Meget gode plasser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: