Aftenpostens Valgomat, del 5

30 07 2007

Dette er femte og siste del i min gjennomgang av Aftenpostens Valgomat. De fire første delene finnes her, her, her og her.

21. Private firmaer bør slippe til i eldreomsorgen – Helt enig

Jeg slutter aldri å forundre meg over venstresidens usvikelige tro på at et offentlig monopol er bedre enn konkurranse. Ingenting tyder på at de har rett, men det har aldri gjort noe. Ved konkurranse er situasjonen ganske enkel: dersom du gjør en dårlig jobb og kunden er misfornøyd, velger kunden en annen og du sitter med svarteper. Da er det mye greiere i et monopol: dersom du gjør en dårlig jobb og kunden er misfornøyd, kan ikke kunden velge noen andre enn deg og du sitter uansett med gevinsten.

22. Kriminelle bør straffes hardere enn i dag – Helt enig

Man kan si hva man vil, men hardere straffer holder i alle fall kriminelle unna samfunnet for en lengre periode. Tre måneders soning i fengsel for voldtekt, legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse er lite annet enn uhørt. Mer vanlige straffer som to til tre år er ikke mye bedre. Man kan tross alt ha ødelagt et menneskes liv. At man kan få sju og et halvt år for svindel er et bevis på at noe ikke er helt i vater. Nå er svindel også svært ødeleggende, både for samfunnet og for enkeltpersoner, så det må straffes hardt, det er voldtekt som er et eksempel på en for lav straff. Umiddelbart høres livstid for overlagt drap mye bedre ut enn 21 års fengsel (og et fengselsår er pussig nok kortere enn et sivilt år) og voldtekt bør straffes mange ganger hardere enn det gjør. Historien om mannen som voldtok sin datter fra hun var femten flere hundre ganger og fikk ti års fengsel er nok er grelt eksempel.

23. Antall kommuner i Norge bør reduseres – Helt enig

For mange små enheter fører til dårligere ressursbruk. To kommuner gir to administrasjoner, to legekontor og så videre, bare her kan det tjenes mye på å slå sammen. Mange kommuner har under 3 000 innbyggere. Det er med andre ord ikke rom for å takle større og mer komplekse oppgaver. Dersom alle kommuner skal ha egne folk til for eksempel barnevern er det umulig at alle kan yte samme service og ha samme kompetanse (på tross av at Stoltenberg sier at absolutt alle skal få absolutt de samme helsetjenestene). Større enheter kan gi bedre kvalitet.

24. Norge bør verne mer barskog – Verken eller

Helt ærlig – jeg har ikke snøring.

25. Det bør innføres sekstimers arbeisdag for alle med full lønn – Helt uenig

Jeg regner med at det her menes såkalt «full lønnskompensasjon», det vil si at man får 1,5 timelønn gratis hver dag. Det fungerer bare ikke. Om enkeltbedrifter vil gjennomføre dette, står de selvsagt fritt til det, og skulle det bli en suksess vil det fort bli kopiert. Men å tvinge dette gjennom på bred basis, spesielt i dagens situasjon med mangel på arbeidskraft, blir veldig feil.

Konklusjon:

Høyre
Høyre med en treffsikkerhet på 65 %. Som forventet.

Overraskelsene kommer derimot på de neste plassene. FrP plasserer seg ikke uventet høyt, det vil de uansett måtte gjøre siden de vingler fra den ene til den andre siden. I all hovedsak skal de tilhøre høyresiden, så det er en kurant sak at de blir nummer to, men jeg kunne aldri stemt på dem. Helheten og substansen mangler. På tredjeplass følger Arbeiderpartiet, et parti som er så mangt. Arbeiderpartiet anno 2001 kunne jeg gått tenkt meg som en samarbeidspartner til Høyre – de kunne dannet en slags superregjering som kunne regjert Norge i lang tid. De siste årene har de dessverre blitt radikalisert med Jan Bøhler og ikke minst Martin Kolberg i spissen. Høyresiden i partiet har mistet mye makt på tross av at de fremdeles har partilederen.

På fjerdeplass kommer det eneste partiet jeg alternativt kunne stemt på, Venstre. Jeg antar de kommer et stykke ned fordi det ikke går an å vekte saker, for i mange saker har Venstre virkelig gode prinsipper. På de neste plassene følger fløypartiene SV og RV, som alltid kommer høyt i slike teste. På bunn ligger KrF og Senterpartiet, de to partiene som ligger nærmest å egentlig være interesseorganisasjoner. KrF for kristenfolk og Senterpartiet for bønder. KrF er grunnleggende for konservativt selv for meg. I tillegg er jeg ateist og for full likebehandling så langt det lar seg gjøre, så det er ikke rart de ikke får min stemme (på tross av at de ønsker en date med meg). Senterpartiet er ikke annet enn en ren interesseorganisasjon som kjemper for bøndene og for størst mulig proteksjonisme. Derfor er det bra at de ender aller sist.

I skrivende stund har 34 000 tatt testen og resultatene er som illustrert under. Som i samtlige andre valgtester jeg har sett de senere år havner de to fløypartiene FrP og SV øverst, trolig mye fordi de har sterke meninger om mye. At Venstre får høyere oppslutning enn i valg er heller ikke uvanlig.

Valgomat

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

1 08 2007
Erlend K

Og da var det siste del. Her er jeg atskillig mer enig med deg enn i de fem første påstandene: 🙂

21. Helt enig. Synes du argumenterer godt. Vil for øvrig legge til at ideelle organisasjoner også bør få slippe til på lik linje med andre private aktører. Likevel vil jeg påpeke at det er en forskjell på store kommuner som Bergen og Ålesund og f.eks. Våler her jeg bor. I en kommune med 4 000 innbyggere, er det jo ikke slik at massevis av ulike aktører vil etablere seg, og du vil aldri få effektiv «konkurranse». Da vil den eneste måten brukerne kan få et bedre tilbud på være å klage til kommunen, som deretter må pålegge tilbyderen å forbedre. (Og i neste anbudsrunde kanskje forkaste tilbyderen..) Her er det ett helse- og sosialsenter (aldershjem også, da..), og da bør man kanskje være mer restriktiv med å privatisere enn man kan være i større kommuner… Dessuten er jo mange eldre ikke vant til å tenke på den måten som kanskje flere av oss yngre er. De orker kanskje ikke å lete rundt etter det beste stedet og deretter flytte og så videre… De er ikke vant til å tenke slik på omsorg som en tjeneste på den «forbruks»-måten. Kanskje vil dette endre seg med tiden, men jeg er ikke sikker.. Riktignok er dagens ungdom «forbrukere» i langt, langt større grad enn dagens eldre noen gang har vært, men vi bør kanskje fortsette å anse omsorg som en annen type tjeneste enn det en frisør kan tilby..? (Ikke så «shopping-preget»..?)

22. Helt enig. Har ikke så mye å tilføye. Særlig voldtekt er en grusom forbrytelse som aldeles ikke påkaller de straffereaksjonene den burde..!

23. Enig. I utgangspunktet er jeg enig i at det er en del kommuner som er bemerkelsesverdig små. Vil likevel få komme med noen kommentarer: Denne problemstillingen blir jo også fra tid til annen debattert i Moss Avis, der en mener at Våler og to andre kommuner bør slå seg sammen med Moss. Her sitter jeg antagelig og kaster stein i glasshus, men det er jeg altså imot.. 😉 For det første er det vel en kjent sak at det er nesten umulig å si opp noen i kommuner rundt om. Så selv om du slår sammen fire kommuner, må jo de tidligere rådmennene og alle i administrasjonen også få en eller annen slags jobb i den nye kommunen. (Har offentlig ansatte et for sterkt stillingsvern generelt..?) Dessuten vil jo selvfølgelig Svinndal ikke bli spesielt prioritert av et kommunestyre i Moss. Slik er det bare, og det er en stor ulempe for det lokalsamfunnet som 1000 mennesker bor i og er svært glade i. Slik sett vil det trolig være fornuftig å slå sammen relativt like kommuner, dvs at landkommuner i større grad slår seg ihop, enn at noen landkommuner blir fullstendig spist opp av nærmeste by..! Jeg er tilhenger av et godt interkommunalt samarbeid, og det er også egnet til å løse mange oppgaver, f.eks. renovasjon og brannvesen, som er to eksempler i Mosseregionen. Det trenger man ikke være én kommune for å få til…

24. Enig. Den miljøbevisste delen av meg sier at dette helt sikkert er bra greier.. (men egentlig har vel heller ikke jeg noen særlig kompetanse på dette feltet, så det ærligste hadde kanskje vært å svare som deg..) 😉

25. Helt uenig. Dette har ingen realisme i seg. Som du sier, er det flott hvis enkeltbedrifter prøver det, har suksess og fortsetter med det, men det kan bare ikke gjøres til en generell ordning. Jeg ser jo der jeg har jobbet i sommer: Hvis de skulle gått ned til sekstimersdag, hadde ikke hatt noen som helst mulighet til å gjøre det de skal (de klarer det jo knapt med 7,5 timer om dagen..!). Altså måtte bedriften for å yte tilfredsstillende kundeservice ha ansatt flere personer til samme lønn som de andre, og det ville jo ikke akkurat styrket konkurranseevnen til selskapet og trygget arbeidsplassene i Norge..!

Kommer tilbake med resultatet av testen min.. 🙂

9 08 2007
kandidaten

21. Dersom de ikke er interesserte i å velge trenger de jo ikke det, dette er et tilbud til de som ønsker å velge. Problemet med små kommuner kommer vi delvis tilbake til og kanskje er det også mulig med mer interkommunale samarbeid og at oldemor fra Svinndal kan få plass på et privat hjem i Moss.

23. Enig i det meste (også i spørsmålet om stillingsvernet).

Ser frem til resultatet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: