Tour de Farce

25 07 2007

Så smalt bomben i år igjen. Ikke bare hadde ETA plantet noen småbomber langs løypa, men de årvisse dopingsakene slo til igjen. Jeg merker at jeg begynner å bli ørlite lei nå. Lei av Vinokourov, lei av Moreni. Heldigvis har det tross alt gått fremover siden det hele virkelig tok av midt på 90-tallet. Det er ikke mer enn elleve år siden rytterne stoppet opp underveis på en etappe for å markere sin avsky mot at det ble flere dopingkontroller. Det er bra sporten endelig tar et oppgjør med seg selv, på tross av at IOC og andre gjør det mye vanskeligere enn det burde vært.

Det grelleste eksempelet på dopingen er fra Tour de France i 1997. Ta en titt på resultatlista:

1. Jan Ullrich (Ger) Telekom
2. Richard Virenque (Fra) Festina
3. Marco Pantani (Ita) Mercatone Uno
4. Abraham Olano (Spa) Banesto
5. Fernando Escartin (Spa) Kelme
6. Francesco Casagrande (Ita) Saeco
7. Bjarne Riis (Dan) Telekom
8. Jose Maria Jimenez (Spa) Banesto
9. Laurent Dufaux (Swi) Festina
10. Roberto Conti (Ita) Mercatone Uno

Her er samtlige ryttere unntatt Fernando Escartin tatt i doping. Og når vi vet at Escartin både var mistenkt og syklet for laget som hadde Eufemiano Fuentes som lege (han som stod bak fjorårets skandale og tidligere var mest kjent for å ha dopet kona), kan man gjøre seg opp sine egne tanker.

I år er både lederen Michael Rasmussen og andremann Alberto Contador mistenkt for doping. Rasmussen har i årevis aldri vist noe som helst før Touren, han har løst lisens i Mexico og Monaco, to land som ikke akkurat driver utstrakt doptesting, mens han har bodd i Italia og han har fått fire advarsler for å ha uregelmessigheter i sine antidopingforpliktelser. Forklaringene han har kommet med har større huller enn regjeringens forskningspolitikk og han har et enormt forklaringsproblem. Da er det litt enklere for Contador. Han stod rett nok på listen i fjorårets skandale, Puerto, men ble raskt strøket. Doplegen, Fuentes, har også sagt spesifikt at han ikke hadde noe med Contador å gjøre.

Det er bare en sammenlagtrytter jeg har noe som ligner på tillit til, og det er Cadel Evans. Jeg håper han vinner Touren i løpet av sin karriere.

Cadel Evans

OPPDATERING 26/7: Og så ble Rasmussen endelig hevet ut. Begrunnelsen er at han har løyet om hvor han oppholdt seg i ukene før Touren. Det vanlige opplegget med andre ord. Forskjellen i år er at nulltoleransepolitikken fører til hans utestengelse. Dermed er det nå 1.53 for Evans å ta igjen på Contador på den siste tempoen, en tempo som bør passe Evans relativt bedre enn den første, der han slo Contador med cirka ett minutt. Jeg tror dog ikke han klarer nesten to minutter og at Contador dermed vinner. Se også opp for Leipheimer, som lusker 56 sekunder bak Evans igjen.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

7 responses

25 07 2007
Erlend K

Jeg håper også at Cadel Evans kommer til å vinne en gang.. Var noen som hadde sagt idag at «han var den eneste av sammenlagtkanonene som var ren», sa Kaggestad og la til at så fikk hver tolke det som en ville… (Husker bare ikke hvem det var som hadde sagt det..)

26 07 2007
kandidaten

Jeg hørte Kaggestad sa det, men i forfjamselsen trodde jeg det var Contador som hadde sagt det, men det kan jo ikke stemme. Jeg tror dette er det største sjansen Evans får til å vinne. Contador kan klare det mot f.eks. Basso om noen år gitt at ingen av dem er dopet, så han kan vente.

26 07 2007
kandidaten

Ser at i alle fall Tom Boonen mener Evans er den eneste rene.

26 07 2007
Erlend K

Ja, Tom Boonen var det nok, ja… Stemmer.

28 07 2007
Mikaj

Pantani ble frikjent tror jeg. Ble vel kun utestengt pga for høye hematokrittverdier, men alle «vet» vel at han dopet seg. Seier i Giro + Touren i samme år skal ikke være mulig nå for tiden.
Ullrich ble tatt 9 år senere, det at han dopet seg i 2006 betyr ikke at han gjorde det i 97.

28 07 2007
kandidaten

Pantani ble tatt ut av Giroen i 99 på grunn av for høye blodverdier, ja. Som du sier, «alle» vet han var dopet. Riis ble jo heller aldri tatt.

Angående Ullrich ble han også tatt i 2002, men det vet du jo. At Ullrich skulle være ren når resten av Telekom ravet rundt på dop høres helt borte ut. Tror du skal langt tilbake for å finne en ren vinner av Touren. Jeg ser frem til når Ullrich skal «fortelle alt.»

31 07 2007
Mikaj

Litt partydop må vel «godtas». Han sonet dessuten straff for det. 7 av de 9 i 1996, hvis ikke jeg husker feil. Mener det var en til som ikke har innrømmet dopingbruk. Zabel brukte det dessuten kun i 1 uke, før han sluttet pga bivirkninger. Ser ingen grunn til ikke å tro ham, hvorfor ikke innrømme alt når man først er i gang? Det var vel 20 ryttere til på det laget, hva med dem? Ullrich var like god i alle sine 13 år i toppen. Tviler på at det er mulig å bruke dop så lenge uten store bivirkninger på et eller annet tidspunkt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: