Espen Henriksen om AkerKværnerStaten

28 06 2007

Flere gode meninger om AkerStatenKværner. Utdrag fra Espen Henriksens (postdoktor i økonomi ved Økonomisk Institutt, UiO) innlegg i dagens DN:

«Felles for [handlingsregelen, inflasjonsmålet og mandatet til Norges Bank Investment Management] er at vi gjennom erfaring og teoretiske argumenter har innsett at selv om politikere er velmenende og til enhver tid gjør det som er best der og da, kan resultatet på sikt bli dårligere enn om myndighetene binder seg til en beslutningsregel. Resultatet av disse reformene har, så langt vi kan måle, vært svært vellykkede.

«Til tross for de gode erfaringene på andre områder, har det vært liten vilje til å forsøke å anvende disse teoretiske innsiktene på næringspolitikken.

«[…] Den grunnleggende innsikten er at mulighetene for å oppnå politiske mål øker om myndighetene tar høyde for hvordan innbyggernes forventninger og insentiver formes. Den nærmest paradoksale konsekvensen av dette er at den politiske styringen blir mer effektiv om myndighetene forplikter seg til en handlingsregel enn om de styrer fra enkeltsak til enkeltsak.»

Det er noe i det gamle utsagnet om at (nærings)politikk er for viktig til å overlates til politikere.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: