Hvordan eie en fotballklubb på 1-2-3

25 06 2007

Jeg har utviklet et program for hvordan eie en fotballklubb. Over tid har flere forsøkt en lignende oppskrift, men nå har jeg konstruert en enkel tretrinnsmodell – oppkjøp, refinansiering og krise – for hvordan dette gjøres. Hittil har jeg ett navn på kundelisten, men flere kommer nok til når man ser hvordan det skal gjøres. Leserne av denne bloggen får en gratis prøvesmak.

Modellen ser kort sagt ut som følger:

  1. Først må du kjøpe klubben. Ta opp kortsiktige lån til absurd høye renter: siden ingen banker tar sjansen på å finansiere deg, selg dyre PIK-lån til ulike hedge-fond som en kortsiktig løsning. Kjøp deretter klubben for lånte midler.
  2. Overfør så mye som mulig av gjelden til klubben. Betal JPMorgan £40m (480 millioner kroner) for å refinansiere gjelden ett år senere. Status det tredje året er at den tidligere gjeldfrie klubben har en gjeld på £575m (6,9 milliarder kroner). I tillegg har du PIK-lån hos ulike hedge-fond på £138m (1,656 milliarder kroner), der rentekostnadene ikke betales når de påløper, men legges til lånet. Rentesatsen er 14,25 % p.a..
  3. For å betale ned lånet må en mengde tiltak iverksettes. Det viktigste er å øke billettprisene, fortrinnsvis med et tosifret antall prosent hvert år. Resultatet før renter og avdrag i det tredje året er cirka £30m (360 millioner kroner). Etter renter og avdrag sitter du igjen med et tap på £138m (1,656 milliarder kroner). Tross i økninger i billettpriser, økte TV-inntekter og lignende har du likevel så vidt nok til å betale renter. Å nedbetale selve lånet vil ikke være mulig, og du må håpe at en risikabel refinansiering er mulig eller at en rik russer har lyst til å hive penger ut av vinduet. Lykke til.

Kundelista ser foreløpig slik ut:

Kunde #1: Malcolm Glazer (kunde fra mai 2005)

Så langt har alt gått etter planen for samtlige kunder. Nye kunder bes vennligst kontakte meg via mail.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

27 06 2007
Dure

Trodde han var rik?
Hva er det Gilette og han City-fyren skal gjøre da? Virker som om du følger med.
Det var svært dumt av deg å legge ut denne planen. Jeg har allerede kopiert den og solgt den.

28 06 2007
kandidaten

Alt er relativt. Han er rik relativt til meg, men ikke relativt til Abramovich. Han var langt unna å ha nok midler til å kjøpe United uten dyre lån.

Følger ikke så mye med på Liverpool-saken, men har lagt mere til at de var langt billigere enn United og at bystyret har gitt dem en gratis park. City bedriver vel hasardspill ved å bli kjøpt av Shinawatra som er innblandet i litt av hvert hva tvilsomme saker angår.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: