AkerKværnerStaten

22 06 2007

Staten kjøper seg inn i Aker Kværner. Så fikk Dag Terje Andersen bevist at han likevel har et verktøy i verktøykassa. Bare så synd det kun er en rusten sigd. Lars Peder Brekk kan være litt sikrere på at de skumle utlendingene ikke kommer og tar Aker Kværner og Hallgeir Langeland ser kanskje for seg at dette er begynnelsen på noe stort. Det er det ikke. Dette kjøpet er en særdeles dårlig idé av flere grunner:

  • økt oljeeksponering, risikoen burde reduseres snarere enn å økes.
  • statens oppgave i en velfungerende markedsøkonomi er ikke å eie bedrifter, men blant annet å sørge for at lover blir vedtatt og etterfulgt, at inngåtte kontrakter overholdes og å sikre eiendomsretten. Å gå inn i bedrifter på denne måten virker konkurransevridende, kan hemme omstillinger og kan føre til generelt dårligere styring av bedriftene.
  • oljesektoren har gått til himmels på børsen. Det kan ikke fortsette til evig tid. At ingen andre ville ha aksjene er ikke et godt tegn.
  • staten har allerede full kontroll i StatoilHydro (og skal av en eller annen uviss grunn kjøpe seg videre opp). Eierinteresser i et selskap som er underleverandør kan fort føre til konflikter samt redusert og vridd konkurranse.

Ellers anbefales Harald Magnus Andreassens kommentar i sakens anledning.

I nettpraten på dagbladet.no er det som vanlig ikke mye klokt å få ut av en glatt politiker. På spørsmål om han har vurdert den økte oljeeksponeringen hopper han elegant over hele spørsmålet. Han gjentar flere ganger at pengene går til selskapet og ikke en «privatkapitalist» (Røkke er dog majoritetsaksjonær i Aker ASA). At de kjøper aksjer på topp og med det bærer enda større risiko forsvares med at det ikke er det viktigste, staten skal sørge for «god industriell utvikling» og finne en «god industriell løsning» (som høres ut som at siden ingen andre ville kjøpe aksjeposten så får heller staten gjøre det). Derimot regner han med å få utbytte som kan brukes til «skoler, barnehager og andre velferdsgoder.»

At de fleste andre er fornøyde er heller ikke noe godt tegn:

  • Røkke har fremstått som et eneste stort glis, han har fått inn langsiktige minoritetseiere til en post det var vanskelig å få solgt. Røkke beholder også full kontroll over Aker Holding med 60 % av aksjene.
  • De svenske investorene går inn med en relativt liten sum, får god reklame og masse goodwill for sine jagerfly JAS Gripen. Svenskene har også sikret seg gode opsjonsavtaler og kan selge aksjene til 110 % av kostpris, altså fungerer det hele som et dyrt lån.
Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

22 06 2007
Nils Henriksen

Nok et eksempel på AP’s galskap. Røkke får hjelp av sine venner i partiet sitt som putter over 5 milliarder skattekroner i norges største pengesløser sine lommer.

Den viktigste grunnen til kjøpet er press fra LO-medlemmer i Aker. På Nrk radio sa en av klubblederne at kjøpet aldri hadde blitt gjort uten press fra dem.

22 06 2007
kandidaten

Nok en glimrende utført jobb fra Røkke, ja. Angående pengesløsing, så kan jo den hytta med 32 toaletter spare han for en hel del skatt mtp urealistisk lave ligningsverdier på boliger.
Jeg så det om LOs lobbyvirksomhet i NA24. Ikke overraskende, men slett ikke bra dersom dette ble tillagt betydning.
Les også Are Slettans kommentar i samme publikasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: