Skrive om nasjonalsangen og endre flagget?

12 05 2007

Vårt Land viderebringer i dag meninger som nok kan sies å tilhøre de mer ekstreme sider av statsreligion-debatten. Dessverre har de spart nesten alt til papirutgaven, men nettutgaven gir likevel en smakebit. Linda Austnes, omtalt i Vårt Land som «husmor,» men kanskje best kjent for å ha startet en underskriftsaksjon for å beholde bordbønnen i skolen, mener at kongesangen og nasjonalsangen, som begge inneholder gudsreferanser, må skrives om dersom vi får en sekulær stat. Flagget, med det kristne korset, må visstnok også endres.

Bristen i resonnementet til Austnes ligger i forskjellen på å barbere seg og å skjære av seg hodet.

Det er prinsipielt galt å ha en statsreligion. Alle religioner bør likebehandles og det bør være full religionsfrihet, slik er det ikke i dag. For en gangs skyld er jeg fullstendig enig med Kristin Halvorsen når hun sier at det «handler ikke om å avskrive vår historie og våre tradisjoner, men å foreta et prinsipielt skille mellom kirke og stat.» Selv om du barberer deg er det ikke nødvendig å skjære av seg hodet og selv om du skiller stat og kirke og sekulariserer lovverket behøver du ikke endre 1000 års historie. I motsetning til hva som tydeligvis gjelder for en del religiøse, er det for mange mennesker mulig å lese ting i en kontekst.

Austnes startet som kjent en underskriftsaksjon mot forbud mot bordbønn i skolen. Jeg mener det er på grensen til frekkhet å forlange bordbønn i skolen. Det religiøse aspektet kan ivaretas av kristne friskoler (en skoleform Djupedal dessverre er skeptisk til), som Austnes kan sende sine barn til dersom hun ønsker bønn. Den offentlige skolen bør være fri for bønn og forkynning og skal være en mulighet for alle. Jeg ble selv i min tid på barneskolen utsatt for alskens bordbønner og andre bønner, og ønsker slett ikke at mine barn skal utsettes for det samme.

Når det gjelder å skjære av seg hodet, altså endre sangtekster og flagg, er det her en kjent taktikk som benyttes. Ved å spille på at bare en av to ytterløsninger er akseptabel, kan hun sikkert vinne noen flere over til sitt syn. Men som så ofte ellers, er en mellomløsning å foretrekke. Norge har fremdeles vært et kristent land i knapt 1000 år og vi kan ikke begå et Orwellsk grep og skrive om historien når det passer oss. Kulturarven tar vi med oss videre (at noen hevder at vi skal avskaffe kulturarven faller på sin egen urimelighet – hvordan avskaffer man en kulturarv?) og jeg synger og kan synge «Ja vi elsker» uten å tenke på religion.

_________________
Dersom noen leste papirutgaven og føler for å sitere noe av det som ble sagt der er de velkomne til å gjøre det i kommentarfeltet under.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: