Amnesty om kvinner og vold

25 04 2007

Amnesty har, sammen med Reform – ressurssenter for menn, sluppet en rapport om vold mot kvinner. Rapporten, som er behørig omtalt i diverse nettaviser, finnes i pdf-versjon for de interesserte.

De oppsiktsvekkende funnene er at
48 % mener kvinner er helt (6 %) eller delvis ansvarlig (42 %) for seksuelle overgrep mot seg dersom hun flørter åpenlyst.
38 % mener kvinnen er helt (5 %) eller delvis ansvarlig (33 %) for seksuelle overgrep mot seg dersom hun blir med på nachspiel.
34 % mener kvinnen er helt (3 %) eller delvis ansvarlig (31 %) for seksuelle overgrep mot seg dersom hun ikke sier tydelig nei.
29 % mener kvinnen er helt (4 %) eller delvis ansvarlig (25 %) for seksuelle overgrep mot seg dersom hun er beruset.
29 % mener kvinnen er helt (3 %) eller delvis ansvarlig (26 %) for seksuelle overgrep mot seg dersom hun kler seg utfordrende eller sexy.
24 % mener kvinnen er helt (2 %) eller delvis ansvarlig (22 %) for seksuelle overgrep mot seg dersom hun går alene på utsatte/øde strekninger.
18 % mener kvinnen er helt (2 %) eller delvis ansvarlig (16 %) for seksuelle overgrep mot seg dersom hun er kjent for å ha mange partnere.

Konklusjonen er tydeligvis klar: menn er idioter. Mange av oss har tydeligvis ikke nok blod nok til at mer enn ett hode kan fungere på en gang. Jeg håper ikke dette relativt lille utvalget (505 respondenter) er representativt for den gjengse norske mannen.

Andre resultater jeg finner interessante eller pussige er blant annet:
– 1 % er helt uenig i at slag med gjenstand kan klassifiseres som vold.
– 1 % er helt uenig i at slag med knyttet neve kan klassifiseres som vold.
– 37 % er helt (9 %) eller delvis enig (28 %) i at høy stemmebruk kan klassifiseres som vold.

Det eksisterer også ganske store meningsforskjeller innen forskjellige aldersgrupper, blant annet ser bare 23 % av de mellom 18 og 23 år på vold mot kvinner som et svært stort (0 %) eller stort (23 %) samfunnsproblem, mens 51 % (8+43 %) i aldersgruppen 45-60 år gjør det.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

6 responses

25 04 2007
HankRearden

Dette avslører noen utrolig skremmende holdninger blant mange mennesker. Et individ er alltid selv ansvarlig for sine egne handlinger, og kan ikke legge skylden på andre for hva de gjør.

26 04 2007
Erlend K

Det er jammen helt utrolig..! Jeg har liksom ikke ord… (men så har jeg visst det likevel..)

Bare så utrolig skuffende å innse hva slags stusselige holdninger mange tydeligvis har, da. Jeg trodde faktisk vi var kommet lengre, men åpenbart ikke. For å sette det litt på spissen, burde kvinner kunne gå alene og i bare undertøyet hjem fra byen uten å risikere å bli utsatt for overgrep. (Uten at det akkurat skal anbefales kanskje, iallefall så lenge mange menn tydeligvis har dette skrekkelige kvinnesynet, men prinsipielt burde samfunnet vårt være slik..) En mann som voldtar har alltid valget i forkant om å forgripe seg eller la det være. Det er INGEN som helst naturlov som tilsier at menn ikke klarer å styre seg. Dette er et valg som overgriperen selv har tatt. Det er hans ansvar og hans alene..!

Dette viser viktigheten av å tilføre den oppvoksende generasjon gode holdninger, f.eks. i skolen. Hvis ikke en tilsvarende undersøkelse om 50 år viser at færre har dette skremmende kvinnesynet, da har vi mislyktes kapitalt i vår videreformidling av de gode verdiene i samfunnet vårt… (Dessuten, så slår det meg, hvem er alle disse 48 prosentene..? Det er da de aller færreste av de jeg kjenner, som kan mene noe sånt.. Tror jeg da.. Hvor befinner disse mennene seg hen..? Er det på alle utestedene de er..?)

30 04 2007
Dure Kmick

Nå overdriver dere (og alle andre) veldig. Det er flere måter å se disse resultatene på, alt etter hva man tror de som har besvart undersøkelsen har trodd at spørsmålet gikk ut på. La meg ta ett par eksempler.
– 38 % mener kvinnen er helt (5 %) eller delvis ansvarlig (33 %) for seksuelle overgrep mot seg dersom hun blir med på nachspiel.
Det er klart at dersom hun blir med en mann hun aldri har møtt før, uten at hun kjenner noen andre som blir med, er det klart at det alltid er en viss risiko. Dette unskylder ikke mannen, men man kan aldri vite hvordan folk man ikke kjenner er. Det er klart at 5% er for høyt, men 33% høres ikke så gale ut.
– 34 % mener kvinnen er helt (3 %) eller delvis ansvarlig (31 %) for seksuelle overgrep mot seg dersom hun ikke sier tydelig nei. Hvordan skal vi menn vite noe som helst hvis hun ikke sier noe??????? (Dette fortjente flere spørsmålstegn). Sier hun ikke nei kan jo ikke mannen vite at hun ikke vil og at han voldtar henne. Ikke alle er som Parker. Dette tallet skulle vært høyere.

1 05 2007
Mikaj Noduckson

Helt enig med Dure.
For øvrig er ikke høy stemmebruk vold. Det er ikke akkurat positivt, men vold trenger det ikke å være. Om det derimot kommer sammen med slag blir jo saken en annen.

3 05 2007
Mikaj Noduckson

Er det ingen som er uenige med meg og Dure?
Overraskende.

3 05 2007
Kandidat Weinberg

Hun trenger ikke si nei, men hun trenger å samtykke dersom det skal skje noe.

Ellers er jeg stort sett enig, jeg kan tenke meg at det er lett å misforstå undersøkelsen i retning at «hun er løs på tråden og har dermed selv utsatt seg for en potensielt farlig situasjon.» Disse «delvis»-svarene er forhåpentligvis misvisende.

I tillegg er jo utvalget lite.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: