Verdensmesterskapet i snooker 2007

19 04 2007

Førstkommende lørdag er det klart for VM i snooker igjen. Som vanlig arrangeres turneringen i The Crucible Theatre i Sheffield, i år altså fra 21. april til 7.mai. Siden veldig få i Norge har fått øynene opp for denne spennende, men akk så vanskelige, sporten, introduserer jeg her noen av favorittene, men først noen helt fundamentale regler og meninger for de som ikke er helt stø på dem:

Spillet består av 22 kuler: 15 røde, en svart, en rosa, en blå, en brun, en grønn, en gul og en hvit. Den hvite er, som i andre biljardgrener, køballen som man støter med køen. Denne skal så treffe en annen ball som skal senkes i et av de seks hullene. Man må senke vekselvis rød og fritt valgte ulikefargede kuler (alltid rød først, deretter melder man hvilken farge man skal treffe). Utgangsposisjonen på bordet er som vist under (klikk på for å forstørre).

Poengene er som følger:
Rød – 1 poeng
Gul – 2 poeng
Grønn – 3 poeng
Brun – 4 poeng
Blå – 5 poeng
Rosa – 6 poeng
Svart – 7 poeng
Når man senker en rød kule blir den liggende i hullet mens de ulikefargede legges tilbake på bordet i utgangsposisjonen etter senking. Etter at alle de røde er senket, skal de fargede senkes i rekkefølge fra gul til sort. Maksimal poengsum blir dermed (rød+svart)*15+fargede i rekkefølge = (1+7)*15+(2+3+4+5+6+7) = 147 poeng. Det finnes spesieltilfeller som kan gi mer, men 147 regnes som et maksimumbreak. Et break er poeng en spiller plukker i strekk uten å bomme. Et centurybreak, 100 poeng, påkaller applaus fra publikum.

Man er ikke nødt til å senke en kule, men man er nødt til å treffe en kule av den fargen som står for tur. Et støt der man ikke har til hensikt å senke en kule, stort sett fordi man ikke har muligheten til det slik kulene ligger, er gjerne et såkalt safestøt. Et slikt støt utføres for å gjøre det vanskelig for motstanderen. Da spilles gjerne køballen opp i det øverste kortvantet (lengst unne de røde), den vanskeligste plassen å støte fra. Man kan også spille på motstanderen en snooker, det vil si at han ikke kan treffe en rød ball (eller en farget dersom det bare er fargede igjen) direkte når han kommer på bordet. En slik situasjon er illustrert under:

Slike situasjoner brukes både for å spille på motstanderen minuspoeng (dersom man for for eksempel ligger 25 poeng bak og det i utgangspunktet bare er 20 igjen på bordet) og for å selv kunne komme raskt tilbake på bordet.
Og for ordens skyld: bordet er 3,6 meter langt, kulene har en diameter på 52,5 mm og hullåpningene er cirka 80 mm. Go figure.
For flere regler henvises til Norges Biljardforbunds forenklede regler.

Så over til turneringens favoritter:

Graeme Dott
Regjerende verdensmester
Graeme Dott er fra Glasgow og har det siste året spilt så bra at han nå topper den provisoriske (løpende) verdensrankingen. Var tidligere i år litt ute av slag fordi man fryktet at kona hadde fått kreft, men etter at hun ble friskmeldt har han spilt fantastisk snooker. Dott vant også den siste turneringen før VM, China Open, på en overbevisende måte. Tidligere har Dott blitt regnet for å være en litt kjedelig spiller som sjelden greide breaks på over 100, men som en eminent safespiller. I år har han derimot også gjort flere store breaks, i tillegg til å beholde det gode safespillet. Dott slo Peter Ebdon 18-14 i fjorårets VM-finale, en episk thriller som for evig og alltid vil bli husket blant snookerfrelste. Dott er nok blitt sterkere psykisk siden sist, spørsmålet er om det er godt nok til å takle presset som tittelforsvarer. Kan virke som en rolig type, men ble en gang så sint at han etter en kamp stoppet på en bensinstasjon og ødela køen sin, noe som er uhørt for en snookerspiller.

Stephen Hendry
7 ganger verdensmester
Skotske Stephen Hendry vant VM i 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996 og 1999 (mestvinnende) og var tapende finalist i 1997 og 2002. Det begynner altså å bli en stund siden sist, men den gamle ringreven kan aldri regnes bort. Har sagt at det største problemet for familien Hendry før VM på midten av 90-tallet var å velge hvilken kjole kona skulle bruke på seiersbanketten, noe som sier det meste om hvor vanvittig overlegen denne mannen var på sitt beste. Yngste VM-spiller noensinne i en alder av 17 år og 99 dager og yngste verdensmester noensinne, 21 år gammel – en levende legende. Topper den offisielle verdensrankingen som baseres på de to foregående sesongene. Råsterk psykisk og har bare en liten svakhet i det taktiske. Spiller av og til med litt for høy risiko, noe som krever maksimal konsentrasjon for å lykkes. En liten feil kan være katastrofal på dette nivået. I gode gamle dager satte han så godt som alle langputter, i dag setter han bare nesten alle, forskjellen er enorm.
Hendry besitter et utall verdensrekorder, han har blant annet laget over 700 centurybreaks, flere hundre foran nestemann på listen, Ronnie O’Sullivan.
Tidenes beste snookerspiller.

Ronnie O’Sullivan
To ganger verdensmester
Hva kan man egentlig si om Ronnie? Når han er i humør og gidder å bry seg er han umulig å slå. Det er slett ingen klisjé, det er faktisk klin umulig å slå O’Sullivan dersom han er i godlunet. I en alder av 21 år ble han beskyldt av en motspiller for å opptre respektløst. Høyrehendte O’Sullivan kvitterte at han kunne slått vedkommende ved å bruke kun venstrehånda. Dette skapte så store bruduljer at unge O’Sullivan ble kalt inn på teppet av de høye herrer og måtte bevise at han kunne spille med venstrehånda. Tidligere VM-finalist Rex Williams ble satt opp til å møte O’Sullivan til kamp. Ronnie spilte hele kampen med kun venstrehånda og moste Williams 3-0. De høye herrer ble stille og O’Sullivan ble publikumsyndling.
Ronnie har litt å slekte på i og med at hans far, eier av en sex-butikk i Soho, for tiden soner en livstidsdom for drap. Ronnie selv har slitt med depresjoner og avhengighet av ulike stoffer. Han har også testet positivt på marihuana. Røk uklar med Stephen Hendry for noen år siden og kvitterte med å ydmyke Hendry 17-4 i semifinalen i VM neste gang de møttes der. På grunn av sin ustabile psyke et meget usikkert kort, i fjor tapte han trolig semifinalen mot Graeme Dott på grunn av å ha vært utenfor i en av sesjonene der han tapte samtlige åtte frames (VM-kamper er delt inn i sesjoner á åtte frames/partier). Gav bort køen sin etter den kampen. Har tidenes raskeste 147-serie på 5 minutter og 20 sekunder (se video på bunnen av siden). Dersom Ronnie klarer å holde fokus vinner han VM.

Ding Junhui
Fremtidig verdensmester
20 år gammel kineser som allerede har vunnet flere rankingturneringer. Fra starten av sin karriere frem til nylig kjent for sin jernspyke og sitt motoriserte spill: effektivt, men uspektakulært. Viste tidligere i år menneskelige trekk da han for første gang tapte en offisiell finale da han ble slått av Ronnie O’Sullivan i Masters og har ikke vært sitt vante jeg siden. Møter samme Ronnie O’Sullivan i første runde i årets VM. Vinneren av den kampen kan fort vinne hele VM. Har slått både Stephen Hendry og Ronnie O’Sullivan i rankingfinaler. I toppform kan han trolig bare slås av nevnte O’Sullivan.

Neil Robertson
Jypling fra Australia som har vunnet to rankingturneringer i år og som ubeskjedent nok regner seg selv som favoritt til å vinne VM. En av snookerens kommende stjerner sammen med blant andre Ding Junhui, Shaun Murphy, Judd Trump, Stephen Maguire og Jamie Cope. Spørsmålet er om han er rutinert og kald nok til å takle presset når det begynner å dra seg til, har bare slått andre finaledebutanter i de turneringene han har vunnet.

Shaun Murphy
Verdensmester i 2005
Kom som en kule inn i verdenstoppen da han fra nesten ingenting (alt er relativt, det finnes ikke dårlige spillere i VM) kvalifiserte seg inn til VM og like godt vant hele mesterskapet som andre kvalikspiller noensinne. Når man ser hvilken trygghet og selvsikkerhet han opptrer med er det vanskelig å tro at han har en fortid som mobbeoffer. Var i sin tidlige karriere svært stor i kjeften, men har i den senere tid moderert seg noe. Allerede som trettenåring sa han til BBC at han skulle bli verdensmester. Møter 17-årige Judd Trump i første runde, tidenes tredje yngste deltaker (etter Hendry og O’Sullivan) og tidenes yngste til å oppnå et maksimumbreak. Trump er en fremtidig verdensmester, men vinner ikke i år. Murphy bruker fritiden til pianospilling, veldedighet i Zimbabwe og på kristne chatterom (der han også møtte sin kone).

Ken Doherty
Verdensmester i 1997
38 år gammel gubbe som viste at han fortsatt kan da han tidligere i år senket svart via alle fire vantene, det vil si å sende en 52,5 millimeters kule ned i et 80 millimeter stort hull etter en strekning på over ti meter og via fire vant. Den som tror det er enkelt kan prøve selv. Fremdeles i høyeste grad kapabel til å vinne VM. Stor fan av Manchester United, i den grad det måtte ha noen relevans. Den største av de store som aldri har gjort en 147-serie. Kom nærme da han hadde 140 og bommet på den siste svarte for noen år siden. Et av tidenes aller, aller verste snookerøyeblikk å bevitne. Elsket i hjemlandet Irland og første ikke-brite som vant VM siden kanadiske Cliff Thorburn vant i 1980.

Steve Davis
Verdensmester i 1981, 1983, 1984, 1987, 1988 og 1989
Gamlefar fyller 50 (!) år senere i år og er fremdeles blant verdens 16 beste spillere. Seks ganger verdensmester, men kanskje mest kjent for en VM-finale han tapte: 17-18 i 1985 etter å ha bommet på siste svart i siste parti i det som frem til i fjor var tidenes lengste finale. Ikke en eneste brite la seg før langt over midnatt den kvelden. Trolig ikke kapabel til å vinne VM i år, men man vet aldri, erfaringen er det i alle fall ingenting i veien med. Var i rankingfinale senest i fjor. Regnes av mange som en av de tre store i moderne tid sammen med Stephen Hendry og Ronnie O’Sullivan. Totalt dominerende frem til 1990 da Stephen Hendry tok fra ham førsteplassen på verdensrankingen. Har spilt i 100 store finaler. Elsker alle typer spill fra poker til sjakk og er tidligere formann i British Chess Federation. En levende legende som holder på så lenge han synes det er gøy, trolig til han er 147 år.

John Higgins
Verdensmester i 1998
Fjorårets suverene spiller, men misset i VM. Ikke like god i år, men fremdeles i høyeste grad kapabel til å vinne VM. Ble spådd å bli 2000-tallets svar på Steve Davis (80-tallet) og Stephen Hendry (90-tallet), men har aldri klart å oppnå samme dominans. Talentet er ubestridt, Higgins’ akilleshæl er at han mangler Stephen Hendrys psyke og fokus. Har trappet noe ned på treningen til fordel for familien, noe som trolig har kostet ham flere titler.

Peter Ebdon
Verdensmester i 2002
Fjorårets tapende finalist. Studerer psykologi på hobbybasis og bruker det han lærer i kamp. Har blitt beskyldt for å med vilje spille ekstra sakte mot O’Sullivan for å irritere ham. Har uansett stor respekt for Ronnie og har omtalt ham som snookerens Mozart. Beinhard psykisk, holdt på å ta knekken på Dott i fjorårets finale, men misset en avgjørende ball som gjorde at Dott bare var ett parti fra match og dermed gikk det som det måtte gå. Debuterte som langhåret hurtigspiller bosatt i England, nå er han skallet, treg og bosatt i Dubai. Når han ikke spiller snooker eller leser psykologi spiller han gjerne obo.

En underdog
Som alltid kommer det en eller annen man ikke forvente som går langt i turneringen. Kan tidligere verdensmester Mark Williams støte seg tilbake i verdenstoppen? Kan Mark Selby eller Mark Allen få sitt gjennombrudd eller skal kanskje Stephen Maguire vise noe av det han viste i 2004? Dersom det serveres salat på hotellet er det ingen stor overraskelse om Stephen Lee går langt. Kanskje får vi beviset på at det aldri er for sent å bli god dersom Barry Hawkins får sitt store gjennombrudd. I en alder av 28 er han fremdeles ung og lovende. Eller kanskje blir det tidenes bombe og David Gilbert som vinner? Svaret på siste det spørsmålet er nei, men spennende blir det uansett.

Personlig favoritt: Stephen Hendry
Vinnertips: Shaun Murphy
Og så er det en grunn til at jeg ikke setter penger på det: cup er fremdeles cup.

Fullstendig kampoppsett

Til sist Ronnie O’Sullivans fantastiske 147-serie på fem minutter og tjue sekunder:

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

19 04 2007
Erlend K

Meget fyldig og god regeloppsummering (tror du har fått med det viktigste, også lærer en mer etter hvert som en ser på..).

Jeg holder jo som vanlig en knapp på Ding, men jeg føler det er veldig åpent i år. Mange kan vinne, og det er jo mange god-matcher allerede i første runde. Ikke bare Ronnie mot Ding (eller Junhui som jo er «fornavnet» hans), men også Steve Davis mot John Parrott (gamlegutta mot hverandre, praktisk så kan en av dem resten av turneringen sitte på bakrommet og legge ut on-screen-illustrasjoner av hvordan spillerne bør spille..). Higgins-Holt, Dott-McCulloch og Robertson-Day er andre potensielle godbiter, sånn jeg ser det… 😀

6 05 2007
Finale i Snooker-VM « Kandidat Weinbergs blogg

[…] som ikke leste introduksjonen min til VM eller trenger en regeloppfriskning, henvises det til den opprinnelige VM-posten. En av de store favorittene som er klare er altså John Higgins, som så strålende slo ut Ronnie […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: