Greed is good

26 03 2007

«The point is, ladies and gentleman, that ‘greed’ — for lack of a better word — is good. Greed is right. Greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms — greed for life, for money, for love, knowledge — has marked the upward surge of mankind.»
Gordon Gekko

Er NHH-studenter mer egoistiske enn andre?

De siste månedene har det vært å lese om dette spørsmålet på flere nettsteder samt i Dagens Næringsliv. Spørsmålet er egentlig todelt:
– Er vi som ønsker oss til NHH mer egoistiske enn andre?
– Blir vi mer egoistiske av å gå på NHH?

(Alexander Cappelen, Astri D. Hole, Erik Ø. Sørensen og Bertil Tungodden står bak dette prosjektet. Hvordan det ble gjennomført står noe nærmere forklart i en artikkel på forskning.no og i NHHs eksternmagasin Silhuetten (pdf-fil)).

Det første spørsmålet først:
I forbindelse med et prosjekt som sammenlignet ingeniørstudenter med økonomistudenter uttalte Astri Hole til forbruker.no at «de som begynner å studere økonomi gjør det fordi de i snitt er mer opptatt av egne penger enn andre.» Ingeniørstudenter opptrådte i studien mer generøst enn økonomistudenter og økonomer tilpasser begrepet rettferdighet litt mer etter hva som passer dem best. Kanskje tenker vi som SVs Hallgeir Langeland:«Har du penger nok, kan du kjøpe deg bort fra alt.» Og Langeland har jo peiling på penger (i alle fall så mye at han vet at hårklipp er dyrt).

Det andre spørsmålet: blir vi mer egoistiske etter noen år med Victor Norman, Guttorm Schjelderup, Per Manne, Arild Schanke og gjengen?

Nei, mener NHHs egen Man in Black, Alexander Cappelen. Studenter i fjerde kull viste seg i studien å være omtrent like gavmilde som ungkalvene i første kull. Når vi blir voksne får vi visstnok en annen oppfatning av hva rettferdighet er: «Det er sterk økning i andelen som mener det rettferdige er at hver enkelt får det han eller hun tjener, selv om forskjeller i hva man tjener delvis er et resultat av tilfeldigheter. Det er imidlertid interessant at arbeidserfaring ikke gjør folk mer egoistiske – tvert imot.» Men mer egoistiske mens vi går her blir vi altså ikke.

På NHH lærer vi om markedets fortreffelighet. Ifølge onde tunger ønsker vi å la markedet bestemme alt for så å lene oss tilbake og nyte en perfekt verden (som om markedet skulle være en organisme med fri vilje). Nå er riktignok markedet en fabelaktig ting, men riktig så enkelt som de onde tungene skal ha det til er det nå ikke. Prosjektet viser at NHH-studenter ikke nødvendigvis mener at ethvert markedsresultat er rettferdig. Femtekullistene prøvde i følge Cappelen å utjevne forskjellene som kom av tilfeldigheter.

Så da vet vi det: vi blir ikke egoistiske av å gå på NHH, vi er det allerede når vi begynner.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

5 responses

27 03 2007
HankRearden

Tja er egentlig NHH-studenter mer egoistiske enn andre da? De er kanskje mer materialistiske, men når det kommer til egoismen så tror jeg vi alle er ganske like. En førskolelærer velger jo dette yrket gjennom egoistiske tilnærminger om at det er dette yrket som vil gi meg størst nytte utifra mine evner og ønsker. Han/hun er ikke så opptatt av penger som den gjenomsnittlige NHHer, men valget av studiet er i høyeste grad egoistisk. Selv en munk går i kloster etter det egoistiske ønsket om å tjene gud for å oppnå frelse for seg selv. Det å være egoistisk betyr i bunn og grunn bare å følge sin egeninteresse. De menneskene som ikke gjør det vil heller ikke være lykkelige. Det at man ser ut til å se en sammenheng mellom materialisme og egoisme er etter min mening rett og slett feil. Verden består i hovedsak av egoistiske enkeltindivider, og takk … (whatever suits you) for det.

27 03 2007
Kandidat Weinberg

Jeg aner ikke, det kommer vel an på hvordan man definerer egoisme. Hvordan Cappelen har definert det er trolig verdt en avhandling i seg selv.

Når det er sagt finner jeg, som deg, ikke at dette med egoisme er noe å skamme seg over. Dog er det tydeligvis ganske mange som mener at egoisme er noe negativt.

Men bakeren baker som kjent ikke brød av ren veldedighet…

28 03 2007
Erlend K

Victor Norman presiserte dette med nyttefunksjoner og slikt veldig godt i en forelesning forleden… Alle mennesker søker trolig å maksimere sin nytte, og her kan f.eks. det at bestemor har det bra på sykehjemmet eller at vi hjelper noen av de millionene som sulter i Afrika, være faktorer som øker nytten mer enn dersom en hadde brukt pengene på seg selv. Velger man da dette fremfor å bruke pengene på seg selv, kan man altså gi bort penger og derigjennom opptre egoistisk… Interessant paradoks.. 😉

Den «folkelige» definisjonen på egoisme er ofte av typen «jeg har en million i banken, det sitter et barn utenfor som ikke har spist på en uke, men jeg beholder alle mine penger for meg selv, og gir blaffen i om andre lider eller dør»… Slike holdninger mener jeg er moralsk forkastelig. Vi kan like eller ikke like det, men ofte er det slik ordet «egoisme» oppfattes, så derfor bør vi være litt varsomme med å si at «egoisme er bra». Mange ganger får man ikke mulighet til å presisere hva man mener, eller de som hører på, gidder ikke å prøve å forstå hva du sier. Da kan man gi gale assosiasjoner. Men jeg er jo glad for at vi ikke blir mer egoistiske av å gå på NHH… 🙂 Alexander Cappelen er en bra mann som forsker på mye interessant.

28 03 2007
Kandidat Weinberg

Det er sant, jeg glemte å ta med det om Victors nyttefunksjoner. Takk for påminnelsen

Vi diskuterte vel også dette da vi hadde Cappelen: kan vi være både egoistiske og altruistiske på samme tid, og det må vi vel sies å kunne være.

Vi må vel også kunne si at det finnes grader av egoisme. Jeg vil for eksempel tro at jeg er mer egoistisk enn deg (i det minste på mange områder), vi har jo diskutert det mtp abortspørsmålet.

Jeg hadde neppe latt det barnet sultet i hjel, jeg hadde nok heller ringt politiet og ordnet opp for meg over skatteseddelen.

30 03 2007
Dure Kmick

Spiller det noen rolle om så skulle være tilfellet? Gjør det noe om økonomistudentene er mer egoistiske enn for eksempel samfunnsviterne? Dessuten kan man ikke dømme folk ut i fra hva de gjør. Da må man jo si at legene og sykepleierne ikke er egoistiske i det hele tatt, fordi de vier hele sitt liv til å hjelpe folk. Dette stemmer nok ikke.
Tror ikke folk velger jobb etter hvor egoistiske de er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: