Pave Valla XV og kardinal Utgård

27 02 2007

Dagen i dag har vært svært så begivenhetsrik for LO. Rolf Utgård, kanskje best kjent som tillitsvalgt i Kværner da Røkke tok kontrollen, mener at det er galskap med en granskning. Forståelig nok, det er ofte enklest å koste problemene under teppet og i alle fall så lenge en selv trolig vil tjene på det. Utgård sier at ”det var galskap og helt feil å iverksette ekstern gransking […] dermed ga de [LO-ledelsen] fra seg regien.” Det er tydeligvis ikke bare sjefen selv som liker å ha full kontroll. Sjefen selv har jo en helt som ikke var så nøye med om historien fremkom korrekt, så at sannheten kommer for en dag er kanskje noe som bør unngås. Vi kan jo bare se for oss oppstandelsen som hadde kommet dersom et demokratisk politisk parti hadde holdt tilsvarende rapport hemmelig. Konflikten har så stor offentlig interesse at en ekstern granskning med påfølgende offentliggjøring av rapporten er nødvendig.

Utgård sier videre at ”det beste er om Gerd-Liv Valla kan komme hjem og ta de nødvendige grep for å rydde opp i LO og får satt politikk på dagsordenen.” De som trodde LO var en arbeidsgiverorganisasjon må tydeligvis tro om igjen. Neste mål må kanskje bli å bli valgt inn på Stortinget? På grunnlag av disse to sitatene kan man dessuten lure på hvilken tidsepoke Utgård befinner seg i. Nærmere svaret kommer vi kanskje når han betegner konflikten som ”blåbær” og sier at ”her er det snakk om to damer i toppen av LO, da blir det plutselig forferdelig dramatisk.”

Så var det dette med pavevalget. Noen i LO mener at det er best om LO-sekretariatet ”låses inne” og ikke kommer ut før de er enige om en felles uttalelse og en felles strategi. Forståelig fra LOs side, men mye tyder på at de med en slik strategi forventer noe som ikke tåler dagens lys. Sett i lys av de seneste dagers avsløringer om at LOs førstesekretær Ellen Stensrud og LO-sekretær Rita Lekang i flere år skal ha blitt dårlig behandlet av Valla er det kanskje en kurant forventning.

LO vedtok granskningen samtidig som de fattet to vedtak: det ene sa at Valla hadde full tillit og det andre innebar full granskning (så kan man jo lure på vitsen er med å vedta gransking av noen som har ens fulle tillit). Det første vedtaket hadde aldri blitt fattet i dag.
Spørsmålet er om Valla går nå eller om hun klamrer seg til makten i to år til.

For de som vil lese mer om stalinisten Valla og/eller mer om Vallas konflikt med Yssen har Christian Vennerød skrevet en lengre artikkel om saken her.

Tilfeldighetene ville det slik at jeg i min kronologiske gjennomgang av Monty Python-serien i dag var kommet til episode 15, bedre kjent som The Spanish Inquisition. Og selv om sammenhengen er ytterst svak – til glede for nye og gamle seere:

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

27 02 2007
Erlend K

Nei, du kan så si.. Jeg kan ikke helt skjønne hvordan hun skal kunne fortsette å lede LO etter et troverdighetstap større enn inflasjonen i Bolivia (ingenting slår Zimbabwe)…

Men jeg blir ikke megaoverrasket hvis det blir til at hun sitter ut perioden heller. Det er lite som forbauser…

Forresten utrolig pussig, jeg ble spurt om MSN-kommentaren min idag der det sto «Nobody Expects the Spanish Inquisition..! :-D», så da måtte jeg forklare og så så jeg den igjen. Dernest oppdager jeg at du også at du har forhåpentligvis ledd godt av den idag.. Festlig sammentreff.. Så Dead Parrot Sketch og Confuse-a-Cat Ltd også.. Monty Python har noen høydepunkter som må være blant tidenes beste komikk..! 😀

1 03 2007
Kandidat Weinberg

Det er visstnok ikke bare-bare å avsette en LO-leder. Er du først sjef, så er du sjef. Jeg har ikke studert dette inngående, men i følge alltid like nøytrale Arne Strand i Dagsavisen er det visst slik.

Det styrker i alle fall ikke LO dersom hun blir sittende, og det er kanskje like greit politisk sett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: