Samfunnsøkonomi på 1-2-3 med Hugo Chavez

19 02 2007

Vår venn Hugo Boss, også kjent som Hugo Chavez, har rast gjennom pensum i samfunnsøkonomi i et tempo den gjengse NHH-student ville vært stolt av. Han er sågar kommet så langt at han vet noe ingen andre i hele verden vet: fasitsvaret på hva man gjør med en for høy inflasjon på ekstremt kort tid. Landet han nå styrer (på tross av to mislykkede kuppforsøk i 1992), Venezuela, har nå en årlig inflasjon på 18,4%

Hva gjør man? Jo man flytter kommaet (!)
I Hugos tilfelle innebærer å komme inflasjonen til livs å flytte kommaet tre plasser frem i alle pengebeløp. 1000 bolivar (som er valutaen i Venezuela) blir dermed 1 bolivar. Og vips – problemet er borte! Jeg er nesten fristet til å hoppe av studiet og begynne med kommaforflytninger.

Et annet virkemiddel er et godt gammelt et: priskontroll. Det gjennomføres på følgende måte:
Enten fryser du prisen på varene du selger eller så tar staten butikken fra deg og burer deg inne. Verden er egentlig forbausende enkel. Dersom du skulle ønske å kjøpe utenlandsk valuta (dollar), er du forresten også nødt til å gå gjennom regjeringen. Skulle da egentlig bare mangle.

At det på grunn av dette ikke lenger blir lønnsomt å produsere mat er selvsagt av underordnet betydning.

Et poeng som kanskje burde være interessant for nordmenn er at økonomer fra blant annet Goldman Sachs mener at den store økingen (50 % i fjor) i bruk av oljepenger har en stor del av skylda. Det er jo greit for oss at noen prøver det ut for å se hvordan det virker. Hugo er ikke enig i denne forklaringen og mener som vanlig at alt sammen er USAs feil.

Onkel Hugo har ett problem i tillegg til troverdigheten: oljeprisen. Det forbruksnivået han har lagt seg på forutsetter høye oljepriser. Store deler av Venezuelas enorme oljereserver (verdens største) er dessuten svært dyre å utvinne og ikke lønnsomme ved lav oljepris. Sånn sett er det faktisk en fordel for Hugo om USA angriper hans gode venn Mahmoud Ahmadinejad og Iran.
Dersom oljeprisen derimot skulle falle, ja da har sjefen et aldri så lite problem.

Den tid den sorg.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

5 responses

20 02 2007
HankRearden

Bra skrevet. Hvor mange eksempler på at den gode og omtenksomme sosialismen kjører land og økonomier i grøfta trenger vi egentlig?

20 02 2007
Kandidat Weinberg

Trolig trenger vi en del flere siden det hver eneste gang det går overende var noe som ikke stemte overens med det sosialismen egentlig står for.

Det får vi sikkert høre denne gangen også.

Jeg legger til en link til bloggen din. For alle som leser denne kommentaren: stikk innom Aleksleet-bloggen, den ser bra ut.

20 02 2007
Erlend K

Den mannen er helt utrolig..! Hva han får seg til å si offentlig.. Det at han faktisk mener det også, gir det jo et festlig, men ganske tragikomisk skjær…

Jfr din kommentar på Torbjørn Røe Isaksens blogg, så tror jeg Guttorm Schjelderup hadde kost seg skikkelig med å gi deg en F hvis du hadde antydet at løsningen på høy inflasjon som regel er å dele på 1000… 😀

Har lagt deg til på bloggen min…

20 02 2007
HankRearden

Bloggen din ser bra ut den også kandidat weinberg, så linken blir gjensidig.

21 02 2007
Kandidat Weinberg

Guttorm er ikke akkurat kjent for å spare på strykkarakterene, nei. Lurer på hva Hugo hadde sagt dersom en økonomiprofessor fra Norge hadde kommet og bedt ham studere teatervitenskap (intern NHH-vits)…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: